Még nem merik kimondani, de Biden győzött: rafináltan megfordította Pennsylvaniat is

A levélszavazatok 700 ezres szavazatkülönbséget tüntettek el a rozsdaövezet csatatérállamában.

Joe Biden és Donald Trump egyaránt agresszívan kampányoltak Pennsylvania 20 elektori szavazatának megszerzéséért. Trump csupán szűk győzelmet aratott az államban 2016-ban, kevesebb mint 1 százalékponttal nyert. Idén a közvélemény-kutatások eleve Biden előnyét mutatták. Az utóbbi napokban azonban számos szokatlan döntés született az államban, így bár a szavazatok számlálása a végéhez közeleg, a várható jogi csatározások miatt igencsak valószínűtlen, hogy Pennsylvania ezen a héten győztest tud hirdetni.

Az állam sok szavazónak engedte meg a járványra hivatkozva a postai szavazást, majd ugyanezt a körülményt méltányolva az ottani legfelső bíróság azt is jóváhagyta, hogy az utólag beérkező szavazatokat is beszámolják. Ezekkel kapcsolatban azonban már számos aggály felmerült republikánus részről, hiszen sok szavazólap feladásának ideje, sőt feladója sem azonosítható, nem rendelkeznek postai bélyegzővel sem. Megtekintésüket a demokrata szavazatszámlálók számos alkalommal megtagadták a republikánus aktivistáknak az eljárás tisztaságára hivatkozva.

A választás napján Donald Trump magabiztosan vezetett az államban, csakhogy az ezt követő napokban tömegesen érkeztek be a levélszavazatok, melyek elsöprően Joe Bident támogatták. Az állam, melynek vezetése a Demokrata Párthoz tartozik, megengedte a késedelmes szavazatok beszámolását, ennek következtében még a mai napon is áramlottak a levélszavazatok. Ennek köszönhetően Joe Biden végül átvette a vezetést az államban.

Jelenleg 49,5%-on 3 297 614 szavazattal áll Joe Biden az első helyen, mögötte még mindig szorosan áll Donald Trump 49,4%-kal, ami alig 7000-es szavazatkülönbséggel 3 290 788 szavazatot jelent a szavazatok 90%-ának összesítése után.

Georgiában alig valamivel több, mint 1000szavazattal vezet Joe Biden. Arizonában szintén változatlanul Bidené az elsőbbség, bár ott csökkent rá adott szavazatok száma. Észak-Karolinában egyelőre Donald Trump elnök áll nyerésre, több mint 76 ezres szavazattöbbséggel. Mind Georgiában, mind Pennsylvaniában a levélszavazatok számlálása fordította meg a helyzetet. Elsősorban Philadelphiában és Atlantában növekedett meg a levélben Joe Bidenre szavazók száma.

Donald Trump elnök pénteken délelőtt több Twitter-bejegyzésben is kommentálta a szavazatszámlálás alakulását. Az egyikben azt állította, hogy Philadelphiában hosszú története van „a választások romlottságának”. Egy másik bejegyzésében megismételte korábbi állítását, miszerint könnyedén megnyeri az elnökválasztást, amennyiben csak a jogszerűen leadott voksokat veszik figyelembe. Hozzáfűzte, hogy a szavazatszámlálásokon a republikánus megfigyelőknek „semmilyen formában nem tették lehetővé a részvételt, ezért ezeket a voksokat jogszerűtlennek kell nyilvánítani.”

Az elnök megismételte azt is, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróságnak kell döntenie a vitatott szavazatok ügyében. Trumpnak ezt a bejegyzését a Twitter megjelölte, vagyis félrevezető tartalmúnak minősítette.

Donald Trump kampánytörzse már csütörtökön egy sor perkeresetet nyújtott be. Georgiában és Michiganben, azonban a bírák visszautasították a perkereset befogadását. Csütörtökön, az éjjeli televíziós műsoroknak adott interjúkban több vezető republikánus politikus is kiállt Donald Trump mellett és védelmébe vette az amerikai elnök választási csalásokra vonatkozó megjegyzéseit. A képviselőház republikánus frakcióvezetője, a kaliforniai Kevin McCarthy a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: „Minden amerikainak fel kell emelnie a szavát, és jeleznie kell, ha bármilyen tisztességtelen dolgot lát.” Az esetleges választási csalásokra célozva hozzáfűzte: „nem engedhetjük meg, hogy ez a szemünk láttára megtörténjék, ne maradjunk csendben.” Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának republikánus elnöke szintén a Fox televíziónak adott interjújában állt ki Trump mellett, megismételve a választási csalásokra vonatkozó állításokat.

(Forrás: Bloomberg, MTI)

 

Check Also

Bevadultak: Szórólapozzák Budapesten, hogy hétvégén jön a gigaforradalom és rendszerváltás

Háromszor estek pofára. Bevadultak.     Egészen megvadult a magukat rendszert váltóknak nevező csoportosulás, emlékezhetünk, …