2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Amerika LMBTQ-lázban ég: már egy volt nőimitátor is lehet képviselő

A szenátus és a képviselőház székeit egyre több transznemű és meleg foglalja el. Aki korábban Nikki Champagne néven táncolt, az is lehet már képviselő. Nevada állam pedig megváltoztatja az alkotmányában a házasság definícióját: mostantól házas lehet „minden pár nemtől függetlenül”. Ha Amerika központilag be is tiltaná a melegek házasságát, Nevada innentől kezdve kivételt képezne a szabály alól alkotmányos jogon.A nevadai szavazólapon a második kérdés a melegházasságra vonatkozott. A népszavazáson arról kérdezték az embereket, hogy szeretnék-e, hogy a házasság alkotmányban szereplő definícióját megváltoztassák „egy férfi és egy nő”-ről „egy pár, nemtől függetlenül”-re.A szavazók több mint kétharmada a módosítás mellett voksolt.Nevada egyébként egy volt a harminc állam közül, amelyek meghatározták alkotmányukban, hogy házas egy férfi és egy nő lehet, ezt amúgy 2002-ben szintén a szavazók határozták meg, csak azóta úgy tűnik, változott a közvélemény. 2009 óta lehet bejegyzett élettársi kapcsolatban azonos nemű pár, de csak 2014 óta házasodhatnak. Bár a legfelsőbb bíróság 2015-ben Obergefell v. Hodges ügyével alkotmányellenesnek minősítette a melegházasságok tiltását, ez nem volt kielégítő az LMBTQ közösségnek. Most viszont utcára vonulhattak, mert
végre sikerült kitörölni ezt a „diszkriminatív nyelvezetet” az alkotmányból – ahogy mondják.
  Az alkotmánymódosítás javaslatát két nyíltan meleg jogalkotó: Nelson Araujo és David Parks szenátor nyújtotta be. Mára kutatás is bizonyítja, hogy Nevada a legjobb állam LMBTQ közösség tagjainak, igazából a meleg párok oda járnak házasodni. Ők pedig nagyon büszkék erre:
„Minket nem érdekel kivel házasodsz!”
Arra számítanak, hogy a többi állam is követni fogja őket ezen az úton.
És következzen hat olyan LMBTQ politikus, akik nagyot nyertek a 2020-as választásokon:Sarah McBride lett az első transznemű szenátor Amerikában és az első ilyen, aki hivatalt tölt be Delaware-ben.Ő lesz a valaha volt legmagasabb pozíciót betöltő transznemű Amerika történetében (eddig).
Ritchie Torres az első meleg afro-latino férfi a kongresszusban.Torres volt a legfiatalabb tagja a New York városi önkormányzatnak, amikor első hivatalára megválasztották, Bronx-ot képviselte.
Mondaire Jones, mindössze 33 éves, a képviselőházban Torres mellett az első színes bőrű, meleg képviselők között van.A Harward-on végzett, és elmondása szerint „meghatározó figura lesz” az amerikai politikában.
Mauree Turner az első nem bináris (sem nem férfi, sem nem nő), akit Amerikában, és az első muszlim, akit Oklahomában megválasztottak.A szavazatok több mint 71 százalékát szerezte meg.
Taylor Small Amerika ötödik transznemű jogalkotója lett, korábban drag-queenként Nikki Champagne néven ismerhette a nagyközönség.A szavazatok 30 százalékával nyert, Vermont lakói választották meg. A Vermont-i Pride Centrum igazgatója.
Stephanie Byers pedig az első amerikai őslakosoktól leszármazott transznemű képviselő lett.Kansas polgárai a nyugdíjba vonult transznemű tanárt tisztelték meg bizalmukkal.
Hát így állunk. Amerika képviselői házait igazából lassan szivárványszínűre is lehetne festeni. De még nincs vége a választás kiértékelésének!Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató