2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Lengyel EP-képviselő: a jogállamiság mechanizmus “kínzóeszköz” az EU kezében

A jogállamisági mechanizmussal akarja kínozni a nem liberális értékrendet képviselő tagállamait az Európai Unió, mutatott rá Zdzislaw Krasnodebski lengyel EP-képviselő. Ugyanakkor a lengyel delegáció tagjai megerősítették, Lengyelország nyugodt szívvel vétóz majd meg bármilyen javaslatot, ami az EU jogállamiság-koncepcióját összekötné a kifizetésekkel.
Titokban a brüsszeli irodákban, a járványhelyzet leple alatt próbálják a brüsszeli bürokraták átnyomni, hogy a jogállamisági mechanizmus bekerüljön a 2021-27-es költségvetésbe, abban bízva, hogy a tagállamok nem merik majd megvétózni
— fogalmazott Jacek Saryusz-Wolski, a lengyel kormánypárt Európai Parlamenti képviselője. A politikus rámutatott, bár a mechanizmus elfogadásához elegendő minősített többséget szereznie az Európai Tanácsban és egyszerű többséget az Európai Parlamentben, ez csak annyit jelent, hogy bekerül a hétéves pénzügyi tervezetbe, amit ettől függetlenül csak egyhangúlag lehet elfogadni.
Lengyelország és Magyarország már jelezte vétózási szándékát, tehát egyhangúságról nem beszélhetünk
—fogalmazott.  A lengyel EP-delegáció egy másik tagja Zdzislaw Krasnodebski is megszólalt a kérdésben Twitter-oldalán, reagálva a Konstanz-i Egyetem professzorának, Daniel Thymnek gondolataira, aki kínzóeszközhöz hasonlította a jogállamisági mechanizmust. Krasnodebski úgy fogalmazott:
Német barátaink végre nem félnek felszólalni.
A politikus elmondta, hogy valóban kínzási szándék állhat a mechanizmus mögött és jelezte, hogy már csak a fenyegetések hiányoznak hozzá.
Az hiányzik, hogy a körmeink kitépésével fenyegessenek. Aztán jöhet a lövöldözés. Végül is ezek mind hagyományos német módszerek a lengyel nemzeti érzelmek eltiprására
— szögezte le.  Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató