A Black Lives Matter mozgalom követelésekkel fordult Joe Bidenhez

A fehérgyűlölő mozgalom vezetői szerint a feketék nyerték meg a választásokat Bidennek.

Levelet írt Joe Bidennek, az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő elnökének Patrisse Cullors, a Fekete életek számítanak (Black Lives Matter – BLM) mozgalom egyik vezetője.

Cullors szerint Biden a fekete szavazóknak köszönheti győzelmét, ezért el is várnak valamit cserébe.

– Mint ahogyan sokan mások, mi is megkönnyebbültünk, hogy Trump kormányzásának korszaka a végéhez közeledik – idézte Cullors Bidennek és leendő alelnökének, Kamala Harrisnek címzett, szombaton írt és most nyilvánosságra került levelét a Newsweek magazin. – A fekete szavazók kifejezett támogatása nélkül egészen más választási eredményeket láthattunk volna.

Röviden: ezeket a választásokat a fekete emberek nyerték meg – véli a BLM mozgalom egyik vezetője.

 

Patrisse Cullors személyes találkozót kért Joe Bidentől, hogy átbeszélhessék azokat az elvárásokat, amelyeket a mozgalom a demokrata politikus elnöksége iránt táplál, valamint ígéreteket kapjanak a fekete emberek ügyének támogatására.

– Szeretnénk kapni valamit a szavazatainkért. Azt akarjuk, hogy meghalljanak minket, és az ügyünket prioritással kezeljék – írta levelében Cullors.

Az exit poll felmérések szerint a fekete szavazók 87 százaléka szavazott Bidenre, miközben csupán 12 százalékuk választotta Donald Trump hivatalban lévő elnököt. E szavazatok nélkül valóban aligha jöhetett volna össze Biden győzelme olyan csatatér államokban, mint Wisconsin, Pennsylvania vagy Michigan.

A múlt szombat esti győzelmi beszédében mind Joe Biden, mind Kamala Harris megköszönte a fekete szavazók voksait is.

– Az afrikai amerikai közösség ismét kiállt mellettem. Mindig mögöttem állnak, én pedig mellettük – idézte Bident a Foxnews amerikai hírportál.

A jamaikai és indiai szülőktől származó Kamala Harris az Egyesült Államok első női alelnöke lesz, de az alelnökök sorában ez idáig nem volt még sem fekete, sem indiai hátterű politikus.

A Fekete életek számítanak mozgalom még Barack Obama elnöksége alatt, 2013-ban indult, azzal az alapüzenettel, hogy mindenki megérdemli a jogszerű rendőri eljárást még akkor is, ha bizonyos bűncselekmények esetében egyértelműen kimutatható az érintettsége. Igazi országos és nemzetközi népszerűséget 2020 májusában, a fekete bőrű George Floyd rendőrség általi megölése után nyert el a BLM. Az Egyesült Államok-szerte kirobbant tüntetéshullámban becslések szerint 15–26 millió ember vett részt. A mozgalom az amerikai rendőrség finanszírozásának megszüntetését követelte, alternatív, aktív polgári csoportok kezébe adva a hatalom egy részét. A BLM akciói erőszakos megmozdulásokhoz is vezettek, amelyek során a tüntetők üzleteket fosztottak ki, és köztereket, kirakatokat rongáltak meg.

A koronavírus mellett így a Fekete életek számítanak mozgalom az idei amerikai elnökválasztási kampány egyik meghatározó témája volt. Biden választási ígéretei között szerepelt egy rendőrség fölé helyezett felügyeleti szerv létrehozása, amely a feketékkel és más kisebbségekkel szembeni erőszak ellen lépne fel. A demokrata jelölt gazdasági tervvel is előállt a koronavírus-járvány által leginkább érintett fekete és latino közösségek támogatására.

Joe Biden alelnöke, Kamala Harris korábban is több nyilatkozatában támogatta a BLM mozgalmat, a rendőrség és a büntető igazságszolgáltatási rendszer reformját követelve. Szeptember 25-ei nyilatkozatában Harris a következőket mondta:

– Semmi, amit elértünk a fejlődésünk során, elsősorban az állampolgári jogok terén, nem történt harc nélkül, ezért ezeket a tiltakozásokat az országunkban mindig is az evolúció lényeges alkotóelemeként fogom értelmezni – a valódi demokrácia lényeges alkotóelemeként – idézte Harrist a New York Post.

A leendő alelnök nyilatkozatai után többen bírálták Harrist, amiért nem tett különbséget a BLM-alapelvek és az erőszakos cselekedetek között. A tüntetéshullámot és fosztogatásokat átélt vállalkozások például felhívták a figyelmét, hogy kérdezze meg a tönkretett üzleteket, mennyire érzik magukat fejlettebbnek.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Kamuzott életrajzáról a Momentum román testvérpártjának brassói polgármestere

A Momentum román testvérpártja (USR) újdonsült brassói polgármestere, Allen Coliban az önéletrajzában azt hazudta, hogy …