Varsói Függetlenség menete: Mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe, 35 rendőr megsérült

Mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe a szerdai varsói függetlenség napi zavargások kapcsán, 35 rendőr megsérült – közölte csütörtökön a lengyel főváros rendőr-főkapitányságának szóvivője, Sylwester Marczak.

Tegnapi beszámolónk az eseményekről ITT ELÉRHETŐ.

A legfontosabb lengyel állami ünnepen, a Függetlenség Napján a nemzeti körök által hagyományosan szervezett menetet idén nem engedélyezte Rafal Trzaskowski, Varsó ellenzéki főpolgármestere, de Mateusz Morawiecki kormányfő is azt kérte, hogy a koronavírus-járványra tekintettel az emberek ne vegyenek részt a felvonuláson.

Az engedély nélküli menetet a szervezők a járvány miatt autós felvonulás formájában tervezték megtartani, ennek ellenére a megemlékezésre több ezren gyalog érkeztek. A felvonulókat Antifa csoportok akarták megtámadni, mire a hazafiak között lévő szurkolók visszatámadtak, ellenük a rendőrség könnygázt és gumilövedéket is bevetett.

Marczak szerint szerdán összesen több mint 300 személyt vettek őrizetbe, közülük 270-et rövid hivatalos eljárás után szabadon bocsátottak, különféle bűntettek elkövetésével meggyanúsított 36 embert azonban továbbá is őrizetben tartanak, közben további őrizetbe vételek is lehetségesek.

A Függetlenség menetének a Facebook oldalán megosztott videók szerint civilrendőrök voltak a tömegben, akik viperákkal léptek fel a felvonulókkal szemben.

A szóvivő közölte: az összetűzésekben megsérült 35 rendőr közül hárman hosszabb kórházi kezelésre szorulnak.

Marczak sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrségi beavatkozás során meglőtték gumilövedékkel a Szolidaritás szakszervezet Tygodnik Solidarnosc című hetilapjának 74 éves fotóriporterét, Tomasz Gutryt. Az esetet vizsgálják – mondta.

A sérülésekről készült felvételek bejárták a közösségi médiákat.

Az arcsérülést szenvedett, műtétre rászoruló Gutry ügye kapcsán a Szolidaritás elnöke, Piotr Duda szerda este felháborodását fejezte ki. Érthetetlennek nevezte, hogy a rendőrség tanúvallomások szerint néhány méternyi távolságról lőtte meg a legendás fotóst. Kifogásolta azt is, hogy a rendfenntartó erők „irgalmatlanul felléptek” a függetlenség napi felvonulás esetében, miközben szerinte „elnézőek voltak” a Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom októberi végi, az abortusztilalom szigorítása elleni tüntetések során történt kihágásokkal szemben.

A lengyel belügyminiszter, Mariusz Kaminski szerda esti nyilatkozata szerint a függetlenség napi rendőrségi beavatkozások a helyzettel arányos mértékűek voltak. Kaminski emlékeztetett: a koronavírus-járvány miatt Lengyelországban jelenleg tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések. Aláhúzta: újabb, esetleg agresszióval járó tömeges akciók ellen a rendőrség szintén határozottan fog fellépni, függetlenül attól, ki a szervezőjük.

Videó a rendőri brutalitásról:

További fotók a Függetlenség menetéről:

Forrás: MTI nyomán

Check Also

Kamuzott életrajzáról a Momentum román testvérpártjának brassói polgármestere

A Momentum román testvérpártja (USR) újdonsült brassói polgármestere, Allen Coliban az önéletrajzában azt hazudta, hogy …