A lengyel kormány is tiltakozott az uniós támogatás jogállamisághoz kötése ellen

Hivatalos levélben tiltakozott a lengyel kormány az Európai Unió vezetőinél az ellen, hogy a jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat. Mateusz Morawiecki, lengyel kormányfő Facebook-bejegyzésében számolt be a tiltakozó levélről.

Morawiecki a Facebookon közzétett bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte a tetszőleges, politikai jellegű kritériumokon alapuló önkényes mechanizmusokat. Azzal érvelt, hogy az ilyen mechanizmus mellőzi az európai jog lényeges, érdemi vonatkozásait, elfogadása pedig a kettős mérce alkalmazásának rögzítését eredményezhetné az Európai Unióban.

A javasolt megoldások ellentmondanak az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott zárókövetkeztetéseknek, és komoly kétségeket ébresztenek. Lengyelország nem egyezhet bele a mechanizmus olyan változatába, amely a politikai és önkényes kritériumokat az érdemi értékelés felé rendeli

– írta Morawiecki, aki már múlt héten jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az Európai Unióban nem születik az elvárásainak megfelelő megállapodás. Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a PAP hírügynökségnek csütörtökön megerősítette, hogy a testület megkapta Morawiecki levelét. A lengyel kormányszóvivő közölte: Morawiecki csütörtökön videokonferencián egyeztetett Angela Merkel német kancellárral; a megbeszélés fő témája a 2021 utáni költségvetési keret volt, valamint a jelenlegi változatában az uniós joggal összeférhetetlen megállapodási javaslat.

Forrás: MTI

Check Also

Kamuzott életrajzáról a Momentum román testvérpártjának brassói polgármestere

A Momentum román testvérpártja (USR) újdonsült brassói polgármestere, Allen Coliban az önéletrajzában azt hazudta, hogy …