Kamuzott életrajzáról a Momentum román testvérpártjának brassói polgármestere

A Momentum román testvérpártja (USR) újdonsült brassói polgármestere, Allen Coliban az önéletrajzában azt hazudta, hogy a Bukaresti Műszaki Egyetemen diplomázott. Erre az álhírre reagált a felsőoktatási intézmény dékánhelyettese, aki közölte, a politikus nem diplomázott az egyetemen, még csak az államvizsgáját sem tette le, hiszen kizárták onnan, így később sem diplomázhat. Allen Coliban időközben korrigálta az önéletrajzát – derül ki az Origo cikkéből.

A múlt héten írt arról először a Newsbv.ro nevű brassói regionális hírportál, hogy az erdélyi nagyváros újonnan megválasztott polgármestere, Allen Coliban– aki a Momentum román testvérpárjában, az USR-ben politizál – hamisan állítja az önéletrajzában, hogy Bukaresti Műszaki Egyetem (Universitatea Politehnică din București) Automatizálás és Informatika Karán diplomázott. A legolvasottabb és legfőbb román napilap, az Adevărul göngyölítette fel az ügyet. A téma kapcsán hétfőn interjút adott a Bukaresti Műszaki Egyetem dékánhelyettese, Ciprian Dobre és az egyik tanára, Traian Rebedea.

Hazudik Brassó polgármestere, amikor azt állítja, hogy a fővárosi műszaki felsőoktatási intézményben diplomázott, valójában még az államvizsga dolgozatát sem írta meg, és nem is írhatja meg, mivel kizárták az egyetemről

– közölte Ciprian Dobre. A dékánhelyettes továbbá azt mondta, Allen Coliban 1998-ban iratkozott be az egyetemen Automatizálás és Informatika Karára, többször megszakította tanulmányait.

A felsőoktatási intézményben utoljára 2005-ben látták, de ennek ellenére  a bevett gyakorlatnak megfelelően türelmesek voltak a későbbi politikussal és később, 2009-ben kizárták onnan.

Döntésüket a számottevő elmaradt vizsgára alapozták – emelte ki a dékánhelyettes. Ciprian hozzáfűzte, nem ismerte személyesen Colibant. A Momentum román testvérpártja politikusának az egyik volt egyetemi tanára, Traian Rebedea nyilatkozatában elképesztőnek nevezte, hogy Coliban a korrupció és a lopás ellen kampányolt, mert amit a politikus csinált és hozzáfűzte, azonnal törölje ki önéletrajzából a hamis állítását. Elmondása alapján ironikus, hogy Coliban – szavak szintjén – a változás szellemében politizál, de legalább másfél évtizeden át azt hazudta, hogy a műszaki egyetemen diplomázott.

Allen Colidan szerdán egy videót tett közzé Facebook-oldalán, ahol elismerte, hogy nem diplomázott a Bukaresti Műszaki Egyetemen, viszont arról nem beszélt, hogy ki is zárták az egyetemről, helyette közölte, hogy már 2005-ben letett arról, hogy diplomázzon és szakmájában, az IT-szaktorban erre igazából nem is volt szüksége. Ugyanakkor, ha most lenne huszonéves, lehet, hogy más döntést hozna. Azonban hozzátette, van egyetemi diplomája, a brassói Erdély Egyetemen (Universitatea Transilvania din Brașov) management szakán végzett, azt azonban nem tudatta, hogy mikor. Időközben az önéletrajza korrekciója felkerült a honlapjára – írja az Origo.

Több neves román értelmiségi reagált az esetre, komoly kritikával illették a Momentum román testvérpárjának a politikusát, és rajta keresztül az egész pártot a mostani botrány miatt. A témában legmarkánsabban Adrian Papahagi kolozsvári esszéista, volt parlamenti képviselő fejtette ki véleményét. Papahagi az egyik vezető konzervatív román értelmiségi, aki a párizsi Sorbonne és École normale supérieure felsőoktatási intézményekben tanult. A közösségi oldalán emlékeztetett az USR eddigi botrányaira. Cristian Ghinea, az USR EP-képviselője elmondta, hányingere van a kereszténydemokráciától.

Papahagi hozzátette, hogy az USR parlamenti és helyhatósági képviselői már több alkalommal is megtagadták, hogy az esküjük letétele során a Bibliára tegyék a kezüket, noha ez hagyomány a román belpolitikában. Véleménye alapján a Momentum testvérpárja egy keresztényellenes, újbaloldali tömörülés.

Emlékeztetett rá, hogy hamis vádakkal állítottak félre olyan politikusokat, akik igazi változást akartak elérni az USR-n belül, mint például Presadă és Goțiu szenátorok. Majd kitért arra, hogy korrupciógyanús üggyel terhelt Dan Barna pártelnök, amit a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vizsgál. Beszámolt róla, hogy a bukaresti USR elnökéről, Roxana Wringről kiderült, hogy a kommunista titkosszolgálat, a Securitate ügynöke volt.

Az Adrian Papahagi által említett Cristian Ghineáról érdemes megjegyezni, hogy 2016-ban, amikor a magyarellenes Dacian Cioloș (jelenleg a Momentumnak is helyet adó Renew Europe EP-frakcióvezetője)volt a kormányfő, Ghinea pedig az európai uniós alapokért felelős miniszter, neki dolgozott államtitkárként Dan Barna, akit hatmillió uniós forrás lenyúlásával és baráti körökben való szétosztásával gyanusítanak – emlékeztet az Origo.

Hozzáfűzték,

Barnának pedig Fekete-Győr András kampányolt a tavalyi romániai elnökválasztási kampányban.

Forrás: Origo, PS

Check Also

Egyre nő Trump esélye a fogadóirodák szerint

Annak ellenére, hogy a média már elkönyvelte Joe Biden győzelmét a 2020-as amerikai elnökválasztáson, vannak …