Magyarok a vakcinakutatás élvonalában

A Reuters is beszámolt róla vasárnap, hogy egy nógrádi falucska családi házában berendezett csúcslaboratórium rendkívül fontos antitesteket állít elő a koronavírus elleni vakcinakutatás számára.

Lukács Noémi biológus a szülőfalujába, a nógrádi Szirákba telepítette a biotechnológiai cégét. A nyugdíjba vonult professzornak és a vele együtt dolgozó lányának a vállalata, az English & Scientific Consulting Kft. (Scicons) egy speciális ellenanyagot gyárt, amely kimutatja a vírus jelenlétét.

A monoklonális ellenanyag annyira érzékeny, hogy globálisan évente mindössze néhány gramm is elég belőle – írta a Reuters, amely interjút is készített Lukács Noémivel. A világ több neves kutatóintézete is innen vásárolja a speciális anyagot.

A hírügynökség beszámolója szerint azonban nemcsak Lukács Noémi tartja rendkívül izgalmasnak az RNS kutatását, hanem egy másik magyar kutató, Karikó Katalin bikémikus is, aki jelenleg a BioNTech német cég alelnöke. Ez a biotechnológiai vállalat az amerikai Pfizer gyógyszergyártóval közösen nemrég jelentette be, hogy a koronavírussal szembeni kísérleti vakcinájuk hatékonysága meghaladja a 90 százalékot.

 

 

(HVG)

 

Check Also

Karókkal esett egymásnak a kiccsalád, ketten életveszélyesen megsérültek

Két férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, miután összeverekedett tíz ember Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén …