Melegjogi feltételekhez kötné Brüsszel az uniós forrásokat

Az LMBTQ-jogok tiszteletét szabnák feltételként a kohéziós források kifizetése mellett a pandémiás helyrehozási alapok folyósításához is.

Újabb elképzeléssel állt elő Brüsszel az uniós támogatásoknak a jogállamisági feltételekhez kötésével kapcsolatban – írta meg a Magyar Nemzet. A Soros-hálózathoz kötődő Helena Dalli egyenlőségi biztos – akinél az év elején a momentumos Donáth Anna panaszkodott a kormányra – állt elő az új tervekkel. Az EU Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament csak néhány napja jutott ideiglenes megállapodásra arról, hogy jogállamisági feltételekhez kössék a kohéziós támogatások kifizetését, ám a tagállamok által egységesen még nem elfogadott elképzelést máris szélsőséges elemekkel egészítenék ki. Helena Dalli egyenlőségi biztos ugyanis azzal az elképzeléssel állt elő a minap, hogy az LMBTQ-jogok „tiszteletét” is az uniós támogatások lehívhatóságának a feltételévé tennék.

LMBTQ-közösség egy része hátrányos megkülönböztetést érez

A máltai politikus a Politico.eu nevű portálnak nyilatkozva beszélt arról, hogy ezt a kitételt alkalmasnak tartja azoknak a tagállamoknak a megregulázására, amelyek nem alkalmazkodnak az uniós értékekhez. Az Európai Bizottság (EB) asztalán lévő tervezet a következő ciklus költségvetése mellett a pandémia okozta válság gazdaság-helyreállítási alapjaira is vonatkozna. Dalli azt hangoztatta, hogy az EB felmérése szerint az unió LMBTQ-közösségének 43 százaléka érezte úgy a tavalyi évben, hogy hátrányosan megkülönböztetik, és szerinte ez a tendencia egyre romlik.

A Politico.eu felidézte, hogy már idén is vetettek be szankciókat például Lengyelország ellen – amelyet a politikus az EU leginkább homofób országának tart – azzal, hogy a jobboldali kormány által irányított állam hat településétől vontak meg olyan EU-s pénzeket, amelyeket azok testvérvárosi program keretében kaptak volna.

Dalli szerint még az Európai Bizottságon belül is rendszerszintű rasszizmus van

Dalli az év elején tette közzé a Twitter-oldalán, hogy részt vett a Soros-féle Open Society egyik rendezvényén, de a tőzsdespekuláns zászlóshajójának az Open Society European Policy nevű lobbiszervezete is kilincselt nála három alkalommal ebben az esztendőben az Alapjogokért Központ kimutatása szerint. Helena Dalli úgy véli, hogy a rendszerszintű – szerinte még az Európai Bizottságon belül is tapasztalható – rasszizmus kezeléséhez „el kell szakadni a hagyományos gondolkodási sémáktól”. Ez nála azt is jelenti például, hogy sürgeti az egyetemeken a fekete bőrűek szponzorálását, továbbá a gyakornokok felvételénél is „sokszínűbb” döntéseket hozatna – írta meg a Magyar Nemzet.

Forrás: Magyar Nemzet, Politico

Check Also

Halálos fenyegetéseket kap a konzervatív közösségi oldal feje

A Parler vezérigazgatója, John Matze és családja jelenleg bujkálni kényszerülnek. A konzervatívok körében népszerű Parler …