Elképesztő visításba kezdtek, Manfred Weber is üzent: „nincs mit félnie annak a jogállamisági feltételtől, aki tiszteletben tartja a jogállamot.”

Donald Tusk után jött a bukott Weber üzenete is, miután Orbán Viktor megvétózta az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, mivel jogállamisághoz kötötték volna az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését.

Manfred Weber, a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt EP-frakcióvezetője is reagált. Azt hangsúlyozta Twitter-kommentárjában, hogy a jogállamisági feltételek beépítése „nem kelet-nyugat kérdés”, az „semleges rendelkezés” amely minden tagállamra kötelező érvényű lenne. Majd „felelőtlennek” nevezte a magyar és lengyel fél vétóját.

 

Weber idézte a néppárti frakció közleményét is, amely szerint

„nincs mit félnie annak a jogállamisági feltételtől, aki tiszteletben tartja a jogállamot.”

Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője a vétó bejelentése után viszont azt csak annyival kommentálta, a magyar kormány „jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a jogállami feltételt a költségvetési megegyezésben.” Később ehhez hozzátette, Magyarország „nem változtatott a hétéves költségvetéssel kapcsolatos álláspontján, a többi tagállam képviselői Lengyelországon kívül azonban igen”, valamint, hogy „a magyar Országgyűlés felhatalmazta a kormányt a vétóra.”

 

 

Check Also

A mexikói elnök a közösségi oldalak tiltásai ellen szerveződő kampány élére áll

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke megfogadta, hogy nemzetközi erőfeszítéseket tesz azon cégek ellen, amelyek …