2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Ismét az autósok lesznek a legfőbb kárvallottjai Karácsony Gergely főpolgármester új megszorítócsomagjának

A városüzemeltetést is veszélyeztetheti a Karácsony-csomag.A főpolgármester elárulta, hogy a városüzemeltetési költségekből is lefaragtak, azaz nem lesz pénz az utak kátyúzására vagy éppen a víziközművek karbantartására. Karácsony pénteken jelenti be takarékossági csomagját. A fővárosi Fidesz–KDNP képviselőcsoportja kijelentette: Budapestre nem térhet vissza a gazdasági stagnálás, a kátyúk és az eladósodás időszaka. Takarékossági csomaggal készül 2021-re a főváros – jelentette ki Karácsony Gergely az ATV Híradónak. A főpolgármester hozzátette: saját magukon is spórolnak majd, de így sem lesz elég pénze a fővárosnak, hogy biztosítsa a közszolgáltatások színvonalát. – A tervek szerint sok olyan beruházást kell elhalasztani, amely hozzájárul a biztonságos városüzemeltetéshez. A kátyúzás mellett a csőhálózatok fejlesztésére és a víziközmű-hálózat karbantartására is kevesebb juthat – jelentette ki Karácsony az ATV Híradónak.
– Egy nagyon markáns csomagot állítunk össze, amely megpróbálja racionálisabbá tenni a város működését, és valóban a vezetés költségein fog spórolni. Ezt a csomagot pénteken állítjuk össze, és pénteken fogjuk bejelenteni
– folytatta a főpolgármester.
Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP képviselőcsoportjának vezetője a Híradónak elmondta: nem kizárt, hogy a
2021-es fővárosi büdzsé megszorító intézkedéseit készíti elő Karácsony Gergely.
– Az, hogy ez a város működjön, hogy tiszták maradjanak az utcák, a szemétszállítás, a csatornaszolgáltatás és minden megmaradjon azon a színvonalon, amelyet egy európai világváros mégiscsak megérdemel, szerintem a minimum – nyilatkozta Láng Zsolt. A fővárosi Fidesz a Facebook-oldalán is figyelmeztetett arra, hogy Karácsony Gergely megszorító intézkedésekkel készül a 2021-es évre. „A főpolgármester arról beszélt, hogy a városüzemeltetésen is spórolnának, vagyis jövőre kátyúsak maradnak az utak, és hagyják tönkremenni a víziközmű-hálózatot” – írták, hangsúlyozva:
Budapest normális működéséhez a szemétszállítást, a csatornaszolgáltatást és az utak állapotát a jelenlegi színvonalon megtartani, sőt fejleszteni kell.
Hangsúlyozták: a pandémia indokolttá teheti egyes halasztható beruházások átütemezését, de az emberek mindennapjait érintő szolgáltatásokból nem lehet visszavenni. A bejegyzésben üdvözölték, hogy Karácsony Gergely a főváros vezetésén is akar spórolni. „Van hova nyúlnia a főpolgármesternek: öt helyettese van komoly fizetésekkel, több mint 40 tanácsadó segíti a mindennapjait, és a Facebook-oldalát is több mint 10 ember szerkeszti” – hívta fel a figyelmet a Fidesz.Karácsony-csomag: Adóemelés-tervezet és elvonásokMagyar Nemzet már beszámolt arról, hogy Karácsony Gergely új adófajtát vetne ki a vállalkozásokra. A főpolgármester a saját, illetve a fővárosi intézmények és cégek dolgozóinak fizetésemelését finanszírozná az általa meglebegtetett, újraindítási adónak elnevezett sarcból. A főváros a válság hatásainak enyhítése érdekében kezdeményezte egy átmeneti jellegű, szektorális adó kivetését, ami az iparűzési adó szempontjából az ötmilliárd forint adóalap feletti cégek számára jelentene többlet-hozzájárulást, így a jelenlegi kétszázalékos mérték helyett 2,5 százalékos iparűzési adót fizetnének a közös terhek enyhítése érdekében. A baloldali városvezetés ráadásul országosan kiterjesztené a Karácsony-adót: mostani közleményükben azt írták, a főváros arra kéri a törvényhozást, biztosítsa annak jogi lehetőségét, hogy a települési önkormányzatok is dönthessenek az újraindítási adó kivetéséről.Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató