Orbán és Kaczyński európai emberek életével játszik – Verhofstadt is üzent a vétó miatt

Mint ismert, az EU-s költségvetés és a helyreállítási csomag elfogadását Magyarország és Lengyelország megvétózta. A két ország szerint az uniós finanszírozás jogállamisági feltételekhez kötése sértené az uniós alapszerződést, illetve az Európai Tanács júliusi csúcstalálkozóján elfogadott állásfoglalást. Ahogy az várható volt, a balliberális európai politikusok részéről nem maradtak el a hisztérikus reakciók és az áldozati szerepben való tetszelgés sem.

De nem maradhatott ki a megszólalók sorából a magyargyűlölő Guy Verhofstadt sem aki Facebook bejegyzésében azon véleményének adott hangot,

miszerint a magyar és a lengyel kormány az európai polgárok életével játszik csak azért, hogy tovább építhessék a korrupt hatalmukat.

A két ország vétójának köszönhető egyhangú döntés elmaradásával a költségvetés és a pénzügyi csomag kérdése ismét az Európai Tanács elé kerülhet. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást.

A miniszterelnök már korábban felhívta a figyelmet arra, veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

Mateusz Morawiecki kormányfő pedig már november elején jelezte, hogy Lengyelország vétóval fog élni, ha az EU-ban nem születik az elvárásainak megfelelő költségvetési megállapodás. Múlt csütörtökön pedig a miniszterelnök hivatalos levélben tiltakozott az EU vezetőinél az ellen, hogy jogállamisági mechanizmushoz kössék az uniós forrásokat.

Forrás: Pestisracok.hu

Check Also

Újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini ellen

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen – írta az …