2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szégyen! Elmarasztalta a bíróság a rendőrséget, mert nem lépett fel Budaházyék ellen az LMBTQ-rendezvényen

A Fővárosi Törvényszék szerint indokolatlanul vártak az Aurórához kiérkező rendőrök húsz percen át, miközben Budaházy Györgyék odabenn meghiúsították egy LMBT-rendezvény megtartását.Jogerős ítéletben helyt adott a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség és az Auróra Közösségi Házat működtető Marom Klub Kft., valamint nyolc magánszemély rendőrség elleni panaszának a Fővárosi Törvényszék – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.
A bíróság szerint a rendőröknek haladéktalanul intézkedniük kellett volna, amikor tavaly szeptember 26-án Budaházy György és tucatnyi társa megzavart egy LMBT tematikájú rendezvényt Budapest VIII. kerületében, az Aurórában.
  A rendezvény helyszínén Budaházyék közvetlenül a kezdés előtt jelentek meg a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű provokatív csoportot támadó transzparensekkel, normalitást támogató jelszavakat skandáltak. Az antifasiszta/NGO székhely, az Auróra szervezői a rendőröktől kértek segítséget, akik hamar megérkeztek, ám húsz percen át odakinn várakoztak. Amikor végre bementek, nem szólították fel a hőzöngőket, hogy távozzanak, és nem léptek fel ellenük, nagyon helyesen. Ott voltak a helyszínen a bátor antifák, de ők is csak pislogtak, amikor hazafiak jelen vannak, akkor nincs keménykedés... A buzik elkezdtek picsogni, hogy a helyzet legalább a szabálysértés, de akár a bűncselekmény gyanúját is felvetette, a közösség tagja elleni erőszak elkövetéséhez ugyanis önmagában elegendő a védett csoport elleni riadalomkeltés is, nem szükséges a testi erőszak. A huzakodás három órán át tartott, a rendezvény meghiúsult. (Itt már maguk ellen beszéltek, mert lökdösődést említettek, viszont érdekes, hogy mégsem volt fizikai erőszak. Azt is mondták, hogy a hazafiak patkányt dobtak a helyiségbe, de ez is hazugság, mert ezbegy koszfészek.) A rendőrség szerint nem érte sérelem a "panaszosokat", mert utólag szabálysértési eljárást indítottak Budaházyék ellen magánterületen hozzájárulás nélküli gyülekezés miatt. A buzeránsok megtámadták az elsőfokú panaszhatározatot, amit a Budapesti-rendőr Főkapitányság lényégében fenntartott másodfokon is. Így jutott el az ügy a Fővárosi Törvényszékhez, amely a Helsinki közlése szerint szinte minden fontos kérdésben a felperesekkel és a szervezőkkel értett egyet.Forrás: HVG nyomán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató