Az örmények felgyújtották a házaikat, mielőtt átadták a falujukat Azerbajdzsánnak

Hat hétnyi harc után az elmúlt héten teljes azeri győzelemmel zárult a háború Hegyi-Karabahban.

A Hegyi-Karabahhal határos, az azerbajdzsáni Kəlbəcəri járásban lévő kis hegyi falu, Charektar etnikai örmény lakosai úgy hagyják el a falujukat, hogy felégetik a házaikat, mielőtt átadnák az azeri csapatoknak – írja a Reuters, aminek a tudósítója kb. hat házat, a falu közel felét látta lángolni.

Az örmények mindent vittek, amit tudtak, a közelben teherautók jártak háztartási eszközökkel megpakolva. Több örmény messzebbről érkezett, hogy még egyszer utoljára láthassák a falut.

A területet a nemzetközi jog értelmében Azerbajdzsán részeként ismerik el, de az 1990-es évek Hegyi-Karabahért folyó háborúja óta etnikai örmények ellenőrizték. De csak mostanáig, ugyanis az azeriek mától visszavették a terület irányítását.

A falubeliek, akiktől megkérdezték, miért nem maradnak ott, azt mondták, attól félnek, az azeriek megölnék őket. „Láttál már örményeket és azerieket együtt élni? Az összes síremléket itt hagyjuk. A rémálom nem a megfelelő szó erre” – mondta a 35 éves Arsen, aki a feleségével és a négy gyerekével Örményországban próbál lakást szerezni.

Egy azeri katona meggyalázza a keresztet, majd elmondja:

Felakasztom az anyátokat, ha megdöglött, akkor jön a feleséged és a lányod…

Forrás: Soros-blog

Check Also

A mexikói elnök a közösségi oldalak tiltásai ellen szerveződő kampány élére áll

Andrés Manuel López Obrador, Mexikó elnöke megfogadta, hogy nemzetközi erőfeszítéseket tesz azon cégek ellen, amelyek …