Trump csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból

Donald Trump amerikai elnök csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból – jelentette be kedden Christopher Miller, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere.

A bejelentés szerint az Egyesült Államok január 15-ig 2500-2500 főre csökkenti a két országban állomásozó katonái létszámát.

Miller közölte: a döntéssel az amerikai kormányzat célja, hogy Afganisztánban véget vessen „a nemzedékek óta tartó háborúnak”. Hangsúlyozta, hogy a döntés előtt Washington konzultált szövetségeseivel, beleértve a NATO-vezetést és az észak-atlanti szövetség tagjait is, továbbá egyeztetett az afganisztáni kormánnyal.

Az amerikai haderő 2001 őszén, az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadás után vonult be Afganisztánba, Irakban 2003 óta van jelen katonailag.

Az Irak elleni invázió igazolására a George W. Bush vezette amerikai kormányzat azt a, mint utóbb kiderült hamis indokot terjesztette a világ elé, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak. Ezért később Colin Powell, a Bush-kormány külügyminisztere bocsánatot is kért, megjegyezve, hogy az iraki háború megindítása „folt a saját becsületén” is.

Donald Trump még a 2016-os elnökválasztási kampányban azt ígérte, ha megválasztják, véget vet a szerinte „vég nélküli” háborúknak. Az elnök ennek érdekében egyeztetett az elmúlt években az iraki vezetőkkel, az idén év elejétől pedig az afgán kormánnyal és a tálibok képviselőivel.

A kedden bejelentett döntésről hétfőn több amerikai médium előzetes, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesüléseket közölt, és ezek alapján többen aggodalmaikat hangoztatták.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kedden közleményben figyelmeztetett arra, hogy a NATO súlyos árat fizethet a túl korai csapatkivonásért. Még hétfőn este reagált a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell is, aki óva intette az elnököt az Afganisztánban és Irakban állomásozó csapatok kivonásának felgyorsításától. Mint fogalmazott: a csapatkivonás „az Egyesült Államok szövetségeseinek kárt, ellenségeinek örömet okozna”.

Marco Rubio, republikánus politikus, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője egy interjúban arról beszélt: amiatt aggódik, hogy Afganisztánban „nagyon gyors összeomlás” következhet be.

A Pentagon bejelentése után Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó újságíróknak azt mondta: Donald Trump reméli, hogy a jövő év májusáig valamennyi amerikai katona – ahogyan fogalmazott – „épségben és biztonságban” hazatér Afganisztánból és Irakból.

Mitch McConnell kedden újságíróknak nyilatkozva ismét arra figyelmeztetett: „a következő hónapokban ne történjenek földrengésszerű változások” az amerikai védelmi és külpolitikában.

Forrás: MTI

Check Also

Újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini ellen

Rágalmazás miatt újabb bírósági eljárás indul Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter ellen – írta az …