2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Libás Bajnai embere lett a győztese Kamu Geri takarékosságának

Továbbra is Walter Katalint, Bajnai Gordon volt baloldali kormányfő bizalmasát tartja kulcspozícióban Karácsony Gergely, miután bejelentette takarékossági intézkedéseit. A volt kormányfő kabinetvezetője a BKK vezérigazgatói székébe ülhet bele. A főpolgármester intézmény-megszüntetéssel, fővárosi nagyvállalatok összevonásával, bizottságok feloszlatásával akarja csökkenteni a városházi kiadásokat.Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése alapján öt fővárosi cég olvad össze, a Bécsben és német nagyvárosokban is működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. – Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és a Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közműcéggé olvad össze – jelentette be Karácsony Gergely. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közműcég vezérigazgatóként január elsejétől pedig Mártha Imre feladata lesz.
Walter Katalin, aki mostanáig a főváros kulcsintézménye, a Városüzemeltetési Holding (BVH) vezetői pozícióját tudta magáénak, egyébként Bajnai Gordon egykori baloldali miniszterelnök kabinetfőnöke volt.
Köztudott, hogy Bajnai és Karácsony jó viszonyt ápolnak egymással, sőt a főpolgármester tavaly őszi győzelmét követően először Bajnaival egyeztetett. Nem sokkal később került Walter Katalin a fővárosi cégek között kiemelten nagy pénzmozgásokat bonyolító BVH élére. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Walter tavaly szeptemberben elfogadta a Soros György által alapított CEU felkérését, hogy vezérigazgatóként irányítsa az egyetem Bécsbe költözését.
Walter Katalin nemcsak Bajnai Gordon kegyeltje, ugyanis feltehetően Gyurcsány Ferenc emberének, Draskovics Tibornak a jóváhagyásával kerülhet a BKK élére.
A főpolgármester bejelentésében hangsúlyozta, hogy az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat, viszont a vezetői, politikai pozíciókat igen. A cégek összevonása mellett két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át.
– Huszonegy felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés a cél – sorolta Karácsony. A takarékossági átalakítás részeként megszüntetik a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetésnek különböző támogatásokra, és csökkennek a frakciók költségei. Karácsonynak ezentúl öt helyett csak négy helyettese lesz, és nyolcról ötre csökkentik a fővárosi bizottságok számát. A felsorolt intézkedéseket a mostanra jól begyakorolt kommunikációs panellal indokolta Karácsony, azaz a kormány nyakába kívánja varrni a költségvetési hiányt a koronavírus-járvány által kialakult világszintű gazdasági válság kapujában.
Ennek ellenére a kormány magára vállalta öt nagy fővárosi beruházás kivitelezését, amely tehermentesítené a fővárosi költségvetést, de Karácsony egyelőre elutasította a kormány ajánlatát.
A főpolgármesteri bejelentés után a fővárosi Fidesz közleményben figyelmeztetett: ideje lenne, ha Karácsony Gergely végre meghallaná a budapestiek kérését és abbahagyná a kormány állandó hibáztatását és támadását.
„A fővárosi emberek ugyanis együttműködést várnak a politika szereplőitől, különösen a nehéz helyzetekben. A hét elején beharangozott, lakosságot érintő megszorítási terveket határozottan elutasítjuk.
A főpolgármester azon szándékát azonban támogatjuk, hogy a fővárosi önkormányzat »vízfején« kíván spórolni. A főpolgármester-helyettesek számának csökkentése, az egyes cégek és azok vezetőségeinek összevonása jó irány. A konkrét intézkedéseket azonban szeretnénk látni, számtalan kérdés csak a megvalósítás során fog eldőlni” – reagált a fővárosi Fidesz–KDNP-frakció. A kormánypárti frakció felvetette, a bécsi és a berlini Stadtwerke-modell mintájára készülő fővárosi cégből miért került ki a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt..Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató