Novák Katalin Junckert idézi: „Méreg lenne a kontinens számára”

„Hogy is van ez? Láttuk, hogy Donald Tusk megtagadta saját korábbi állítását, de nincs ez másként Jean-Claude Junckerrel sem.”

Novák Katalin miniszter a Facebook-oldalán teszi fel a kérdést: „Emlékeznek még rá? Ő volt az Európai Bizottság előző elnöke. 2017-ben még méregnek nevezte az uniós kifizetések pénzügyi teljesítményhez vagy demokratikus kritériumokhoz kötését. Így fogalmazott:

»Azon a véleményen vagyok, hogy nem kellene ezt csinálnunk… ez méreg lenne a kontinens számára.«”

Egy kissé bővebb részlet a Politico 2017. június 1-jei számából.

Az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker bírálta a Politico által a hét elején közzétett német kormányzati javaslatot, amely szerint

blokkolni kell az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést azon tagállamok számára, amelyek megsértik a blokk gazdasági teljesítményére vagy demokratikus normáira vonatkozó szabályait.
„Azon a véleményen vagyok, hogy ezt ne tegyük”

– mondta a bizottság elnöke csütörtökön a német külügyminisztériumban tartott konferencián, hozzátéve, hogy szerinte a fenyegetések nem alkalmasak a fiskális fegyelem és a szabály tiszteletben tartásának bevezetésére.

„Nem azért, mert néha nem szeretnék ilyet csinálni. De úgy gondolom, hogy nem lesz hasznos az Európai Unió megosztása”

– tette hozzá Juncker.

„Ez méreg lenne a kontinens számára.”

A német kormány egy állásfoglalásban foglaltak szerint vizsgálja az ilyen szabályokat megszegő EU-országok finanszírozásának befagyasztását.

Az EU legerősebb gazdasága összekapcsolódást szorgalmazhat az uniós szabályok betartása és az úgynevezett „kohéziós alapok” között, amelyek támogatásként működnek Európa szegényebb régiói számára.

Forrás: 888.hu

Check Also

Boldog István: Az Alaptörvényben az LMBTQ-propaganda tiltása is szerepeljen!

A Fidesz képviselője, Boldog István a Facebookon írta meg: Egyetértek azokkal a civil szervezetekkel, magánemberekkel, …