2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Magyar-Lengyel közös harc az EU ellen: Nem engedünk az EU nyomásának

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki ma délután találkozott a Karmelita Kolostorban.
 
Morawiecki: Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió
Morawiecki szerint képesek lesznek meggyőzni az igazukról egyre több uniós országot. A volt portugál külügyminiszter szerint is lehet igaza van Lengyelországnak és Magyarországnak. Abba az unióba kell visszatérni, ami gazdasági unió és jól szolgálhat a gazdasági problémák megoldására - tette hozzá.
Be kell tartani az uniós szerződéseket
Mateusz Morawiecki arról is beszélt, hogy egy soha véget nem érő vita lehet a jogállamisági ügyekből, az ilyen feltételrendszer egy eszköz lehet országok megtámadására. Ez az út az unió szétveréséhez vezethet, ezt a logikát el kell utasítani. Nincs szükség a kétsebességes unióra, a szerződések alapján kell eljárni - tette hozzá. Lengyelország számára elfogadhatatlan az unió által javasolt megállapodás. Az országok egységét és a szuverenitását is védjük. 
Bárkit megtámadhatnak a jövőben
A német elnökség nem alkalmazkodott a júliusban megfogalmazott alkuhoz - mondta Morawiecki. 27 ország különféle jogrenddel és hagyománnyal rendelkezik, és ezt értékelni kell - tette hozzá. A vétó joga benne van a szerződésekben, és ez azt szolgálja, hogy tudjunk foglalkozni a saját érdekeinkkel. Bár ma Magyarországot és Lengyelországot támadják, de holnap újabb ország kerülhet napirendre - mondta Morawiecki.
Morawiecki: Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy a júliusi csúcs egész Európa sikerével zárult. Most egy teljesen új mechanizmus előtt áll az unió, és ezzel az önkényes mechanizmussal az egész EU is széteshet. Ez a rendelet a költségvetésre vonatkozik,  miközben egyéb eszközöket behoz - tette hozzá. Nem lehetséges, hogy a származtatott jog az alapjogot megkerülje - mondta a kormányfő.
Orbán Viktor: Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja
Felelőtlen az, aki a joguralmi és válságkezelési kérdéseket összetolja  - mondta Orbán Viktor. A jogállamisággal kapcsolatos jogszabályok megalkotása nem szükséges a válságkezeléshez - tette hozzá. A költségvetéshez szükséges szavazataink nélkülözhetetlenek és megkerülhetetlenek - tette hozzá.
Semmilyen vesztesége nem lesz az országnak
A magyar vétó egy törvényes eszköz, az unió alapszerződése megadja a jogot minden tagállamnak - mondta Orbán Viktor. Nemcsak lehetőségem, hanem egyszerűen hazafias kötelességem, ha úgy látom, hogy a magyar érdekek veszélyben vannak, akkor lépnem kell - mondta a kormányfő. Elsősorban a migráció, a nemzeti szuverenitás és a genderkérdésben is vitás kérdések vannak az unióval, és ezért kell élni a vétóval. Téved, ha azt hiszik, hogy ez egy pénzügyi kérdés, ezt a vitát nem lehet pénzzel megoldani - mondta Orbán. A válságkezeléshez szükséges forrásokat az unió hitelből veszi fel, ráadásul más kockázatát is futni kell - tette hozzá. Semmilyen pénzügyi vesztesége nem származik az országnak abból, ha nem jön létre a válságkezelő alap.  
Orbán Viktor: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan
A júliusi csúcson hosszas vita után létrejött egy megállapodás, és felhatalmaztuk a német elnökséget, hogy az év végére legyen egy összhang. Ezt az összhangot nem sikerült megteremteni - tette hozzá. Továbbra is napirenden van az a javaslat, ami kezelni próbálja a joguralmi kérdéseket és a gazdasági válságkezelést, ez az álláspont nem egyezik a magyar kormány álláspontjával - mondta a kormányfő. Létrejött egy magyar-lengyel közös nyilatkozat - mondta Orbán Viktor. Egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket ebben a vitában, Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan.
Orbán Viktor: Nagyszerű dolgokról beszéltünk
Nagyszerű dolgokról beszéltünk, hiszen a hazáink szuverenitásáról beszéltünk - mondta Orbán Viktor. Ami némi felhőt csalt az égre, hogy van egy jelentős vita az Európai Bizottság és az Európai Parlament között.
    (Origo)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató