2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Tízből hat svéd szeretné csökkenteni az országba irányuló bevándorlást

Egy új közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a jobboldali Svéd Demokraták, a jobbközép Mérsékelt Párt és a Kereszténydemokraták - az ország konzervatív blokkja - erősödtek. Kvázi, ha ma lennének a választások, akkor több mint a szavazatok felét gyűjtenék össze.A Sentio által novemberben végzett közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a Svéd Demokraták - az ország legnépszerűbb pártja a szavazatok 25,2%-ával - együtt a jobbközép Mérsékelt Párttal, a szavazatok 19,8%-ával, és a Kereszténydemokraták 5,9%-ával, ország összes szavazatának 50,9%-át gyűjtené össze - írja a Nyheter Idag. A számokból kiderül, hogy a svéd választók markáns elmozdulása a politikai jobboldalon a 2018-as parlamenti választások óta folytatódik, amikor a svéd demokraták a hatodik legnagyobb, Rikstagban 20 mandátummal rendelkező pártból a harmadik legnagyobb pártba ugrottak, 49 mandátummal a Rikstagban. A 2018-as választások óta az SD-M-KD blokk támogatása 7,3%-al nőtt. Eközben a tömeges migrációt támogató pártok támogatása, mint a szociáldemokraták, a középpárt, a zöld párt és a liberális párt, továbbra is időről időre veszítenek a támogatottságukból. A korábban, az októberben 24,8%-os közvélemény-kutatást végző szociáldemokraták ebben a hónapban 23,3%-ra csökkentek. Ez az egymást követő harmadik hónap, amikor a baloldali párt veszít a támogatottságából. A Zöld Párt, amely jelenleg a szociáldemokratákkal, a Középpárttal és a Liberális Párttal koalíciós kormánytag, a parlamenti küszöb alatt van, a választók körében mindössze 3,3%-os támogatottsággal rendelkezik. Mivel a koalíció valamennyi tagja gyengén teljesít, a kormányalakítás esélye a 2022-es választásokon egyre csekélyebbnek tűnik. Ugyanakkor a Svéd Demokraták számára a két kikerülhetetlen téma - a törvényesség és a rend biztosítása, valamint a tömeges migráció által a svéd nép számára jelentett fenyegetés kezelése -  a svéd választók számára is egyre fontosabbá vált.
Például egy idei közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy tízből hat svéd szeretné csökkenteni az országba irányuló bevándorlást.
A közvéleményre vonatkozó adatokat gyűjtő Novus elemző cég szerint a svéd választópolgárok egyre inkább aggódnak a közrenddel és a bevándorlással kapcsolatos kérdések miatt. A cég adatai azt sugallják, hogy az egészségügy, a törvényes rend és a bevándorlás témák azok, amely a svédeket leginkább foglalkoztatják.  Vadhajtasok.hu - Walter Pál Péter
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató