Visítanak a franciák: széteshet az Európai Unió a lengyelek és a magyarok miatt

A HVG fizetős cikkében írják, hogy a francia EU-nagykövet egy nem nyilvános brüsszeli tanácskozáson beszélt a pénzügyek és a jogállamiság ügyében folyó vita kockázatairól.

A Bloomberghben megjelent beszámoló úgy értékeli, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal kirobbant torzsalkodás veszélyes patthelyzetet eredményezett, pont akkor, amikor az országok súlyos gazdasági visszaeséssel küszködnek és nagyon kell nekik a segítség, hogy megbirkózzanak a válsággal. Pont ezért hangsúlyozta a francia képviselő a pénteki nem nyilvános fórumon, hogy széteshet az unió, ha Budapest és a Varsó napokon belül nem áll el a vétófenyegetéstől. Ám a magyar és a lengyel nagykövet nem tágított.

A Bizottság megbízottja arra figyelmeztetett, hogy ha december 7-ig nincs áttörés, akkor januártól kezdve szükségköltségvetés lép életbe, vagyis pénzügyileg megbénul a szervezet, csak az alapvető kiadásokra lesznek pénzek. Morawiecki azonban előzőleg azt tudatta a világgal, hogy Merkellel is azt közölte telefonon: Lengyelország csak akkor adja fel jelenlegi álláspontját, ha olyan megoldást találnak, amely nem csupán néhány tagállamnak jó.

Check Also

Külső fenyegetés miatt lezárták a Capitoliumot – Videók

Lezárták helyi idő szerint hétfőn délelőtt a Capitoliumot egy külső biztonsági fenyegetés miatt, írja a BBC nyomán …