Kaczyński elmondta: Orbán Viktorral írták a németek helyett a kompromisszumos javaslatot

A tény más megvilágításba helyezi a vétóvita eredményeit. A Portfolio szerint rövid távon Orbán győzött, hosszabb távon az EU egésze is nyert az megállapodással.

A Portfolio már a csütörtök esti vétóalku megszületésekor célzott arra, hogy valójában nem a német soros elnökség rakta össze a jogállamisági mechanizmus alkalmazását beszűkítő 4 oldalas magyarázó európai tanácsi szöveget, hanem elsősorban a magyar, másodsorban a lengyel kormány „diktálta” és ezt erősítette meg egy pénteki interjújában maga Jaroslaw Kaczyński lengyel kormányfő-helyettes is – írja a lap. Hozzátették: ez a tény a külvilág számára egészen más megvilágításba helyezi a vétóvita végső kifutását és teljesen alátámasztja a Portfolio által már csütörtök este megfogalmazott véleményt, miszerint „rövid távon Orbán Viktor győzött, hosszabb távon az EU egésze nyert az alkuval”.

Az EU felső szintjén is jogi aggodalmak voltak a jogállami mechanizmussal kapcsolatban

A Portfolio hangsúlyozza: ha mindehhez még a Bruxinfo által is megírt információt is hozzátesszük, hogy valójában az EU legfelső szintjén is voltak jogi aggodalmak a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban, akkor az a nagy kép tárul elénk, hogy egyszerre akarták elrendezni a jogi aggályok ügyét és a magyar-lengyel kormány kéréseit is, és ezért ment át végül ilyen gyorsan a csomag, ezért hirdetheti magát mindenki győztesnek, de leginkább a magyarok és a lengyelek. Végül pedig az is nyilvánossá vált, hogy a jogállamisági rendeletet magyarázó, pontosító 4 oldalas tanácsi következtetést a Tanács Jogi Szolgálata teljesen rendben lévőnek találta – közölte a Portfolio.

Merkel kérte meg Orbánékat, hogy pontosan fogalmazzák meg igényeiket

Közölték: a niezalezna.pl weboldalon megjelent interjúleirat, amelyet a PAP hírügynökség szemlézett, megerősíti azt a Portfolio által már csütörtökön jelzett információt, hogy a jogállamisági mechanizmus ügyében érzékelt összefeszülést látva Angela Merkel német kancellár megkérte Orbán Viktort és a lengyel kormány vezetőit (Mateusz Morawieczkit, illetve Jaroslaw Kaczynskit), hogy fogalmazzák meg pontosan az igényeiket írásban, mert ez lesz majd az Európai Tanács ez ügyben kiadandó következtetéseinek gerince. A Portfolio úgy tudja, hogy elsődlegesen a magyar kormányfő legszűkebb környezete írta a szöveget, végig szoros egyeztetésben a lengyelekkel és miután ezt az anyagot megírták, elkezdte tényleg egyengetni a papír „útját” a nyugat-európai szereplők között Merkel, miközben a háttérben leellenőriztette a Tanács jogi szolgálatával is annak tartalmát, amely felől a végső jóváhagyás is megjött – írta meg a Portfolio.

(Portfolio)

 

Check Also

Bevándorlók vadásznak rendőrökre a francia külvárosokban

Passzióból rendőröket hívnak ki a francia nagyvárosok bevándorló negyedéből fiatalok, hogy aztán ha a rendőrök …