Kizárta az orosz sportolókat az olimpiáról a Nemzetközi Sportdöntőbíróság

Megszületett a végleges döntés az orosz doppingügyben: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a korábban kiszabott négyéves büntetést felére csökkentette, ezzel lezárult az évek óta húzódó sportbotrány. A döntés értelmében a következő két évben Oroszország nem indíthat csapatot a világeseményeken, nem vonják fel az orosz zászlót, és nem szólalhat meg az orosz himnusz. Az önmagukat tisztázni tudó sportolók semleges színekben részt vehetnek a sportversenyeken.

Mint ismert, az orosz doppingbotrány a 2014-es szocsi téli olimpia után robbant ki, amikor azzal vádolták az országot, hogy államilag támogatott és irányított keretek között juttatja jogosulatlan előnyhöz a sportolóit. Az elvégzett doppingvizsgálatok során a versenyzők mintáit kicserélték tiszta mintákra – minderre akkor derült fény, amikor a moszkvai doppinglabor vezetője, Grigori Rodcsenkov bevallotta a történteket. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) évek óta nyomoz, és elsőre négyéves eltiltást szeretett volna kiszabni Oroszországra.

Az oroszok azonban fellebbeztek, így került az ügy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé, amely csütörtökön hirdetett ítéletet:

KÉT ÉVRE KIZÁRTA OROSZORSZÁGOT MINDEN NEMZETKÖZI SPORTESEMÉNYRŐL.

Mindez azt jelenti, hogy orosz zászló alatt nem indulhatnak csapatok és egyéni sportolók a világversenyeken, így a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián és a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon sem. Orosz zászlót sem vonnak fel, és az orosz himnuszt sem játsszák le.

Azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy nem álltak kapcsolatban a doppingszervezettel,

SEMLEGES ZÁSZLÓ ALATT, SEMLEGES SZÍNEKBEN RÉSZT VEHETNEK A VILÁGESEMÉNYEKEN.

Az ítéletben az is szerepel, hogy Oroszország nem pályázhat nemzetközi sportesemény rendezésére a következő két évben. Nagy kérdés, hogy mi lesz a jövő nyárra halasztott labdarúgó-Európa-bajnoksággal, amelynek Szentpétervár az egyik házigazdája, Oroszország pedig már kijutott.

Forrás: Index

Check Also

Lovagi rangra emelték a Black Lives Matter-ért térdelő Hamiltont

A lovagi rangra emelt Lewis Hamilton Forma-1-es autóversenyző mellett a nagy-britanniai koronavírus-járvány elleni küzdelem hősei szerepelnek …