2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Indián származású minisztert nevezne ki Álmatag Joe

Deb Haaland az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozik, 2018-ban került be az amerikai kongresszusba.Deb Haaland indián származású kongresszusi képviselőt jelölte leendő kormánya belügyminiszterének Joe Biden - közölte csütörtökön az amerikai elnök stábja.
Amennyiben az új-mexikói Laguna Pueblo törzshöz tartozó Haaland kinevezését jóváhagyja a szenátus, ő lesz az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere.
Biden átmeneti csapata Haalandet "egy akadályokat áttörő" köztisztviselőnek nevezte, "aki karrierjét a családokért, törzsi nemzetségekért, vidéki közösségekért és színesbőrű közösségekért vívott küzdelemnek szentelte". Haaland egyike az amerikai kongresszusba 2018-ban elsőként beválasztott két indián származású képviselőnek."A jelenleg a képviselőház természeti erőforrások bizottságának alelnöki tisztét betöltő Haaland készen áll arra, hogy az első naptól védelmezze környezetünket, és harcoljon egy tiszta energiákat használó jövőért" - teszi hozzá a Biden-stáb nyilatkozata. Az amerikai kormánystruktúrában a belügyminisztérium elsősorban a szövetségi tulajdonban lévő területek kezeléséért felelős. Ez a tárca dönt például a természetvédelmi területek kijelöléséről, vagy a energiahordozók kitermelési engedélyének kiadásáért. A felelőssége emellett kiterjed az ország mintegy 1,9 millió indián származású lakosával kapcsolatos ügyekre. A január 20-án hivatalba lépő Biden és Kamala Harris alelnök átmeneti stábja megnevezte leendő klímaügyi csapatuk további tagjait is: eszerint Jennifer Granholm volt michigani kormányzót jelölik energiaügyi miniszternek, Michael Regant a környezetvédelmi hivatal, az EPA vezetőjének, Brenda Malloryt a Környezetminőségi Tanács elnökének, Gina McCarthyt nemzeti klímaügyi tanácsadónak, Ali Zaidit pedig helyettes klímaügyi tanácsadónak. Biden, akinek november 3-i elnökválasztási győzelmét hétfőn erősítették meg az elektori testület tagjai, kampányában azt ígérte, hogy az amerikai társadalom sokszínűségét követve, különböző hátterű politikusokat jelöl majd kormányzatába. Hírügynökségek szerint a mostani jelölések is ezt az ígéretét tükrözik.Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató