2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Sutyorgás és bruhaha, egy ilyen nevű fényjáték lesz a betiltott karácsonyfa helyett Bordeaux-ban

"Sutyorgás és bruhaha". E két szó idétlensége, ünnephez méltatlansága mintegy jelképe a francia szélsőbaloldali polgármesterek (túlzás nélkül írhatjuk) tombolásának. Nyár elején több francia nagyvárosban a radikális baloldal került hatalomra - Strasbourg, Marseille, vagy Lyon mellett Bordeaux-ban is. És azonnal harcot indítottak a család, a nemzeti értékek, a zsidó-keresztény hagyományok, vagy akár a francia sporthagyományok ellen - például, egyikük ellensége a kerékpáros Tour de France-verseny lett. Ahogy az Origo Magyarországon elsőként beszámolt róla, Bordeaux polgármesterének a karácsonyfa-állítás hagyománya nem tetszik. 
A helytartót alig választották meg, a fenyőfát máris betiltotta. 
A „Les Valeurs Actuelles" hetilap értesülései szerint Pierre Hurmic, Bordeaux zöldpárti, szélsőbaloldali polgármestere számára nem volt kérdés, hogy lesz-e karácsonyfa Bordeaux főterén, a Place Pey-Berlandon. Nem lesz. A polgármester ezt már szeptemberben eldöntötte, amikor egy konferencián azt mondta, hogy
Mi nem teszünk ki halott fákat a város tereire, különösen nem a Pey-Berland főtérre. Emlékeimbe jól belevésődtek azok a halott fák, amelyeket minden évben ide utaztattunk... A mi zöldítési koncepciónkba ez nem illik.
A radikális baloldali polgármester lefasisztázta, ásatag és bigott katolikusoknak nevezte azokat, akik intézkedését kifogásolták, petíciót indítottak ellene, egyáltalán, fel merték emelni szavukat. A „Sud Ouest" napilap értesülései szerint valóban eldőlt, hogy
NEM LESZ IDÉN KARÁCSONYFA BORDEAUX FŐTERÉN, LESZ VISZONT HELYETTE EGY GIGANTIKUS FÉNYJÁTÉK, 
amit a Saint-André katedrálisra fognak kivetíteni. A fényelőadás december 13-án kezdődik, minden nap 18-21 óra között lesz látható a katedrális falain. A „sutyorgás és bruhaha" nevű, karácsonyfapótló fényjátékot a helyi Organ 'Phantom nevű kollektíva készítette, és a katedrális északi falán lesz látható, miközben a katedrális nyugati falára egy másik videót vetítenek. A katedrálist övező területet egy gigantikus ugróiskolává alakítják át. El lehet képzelni, hogy milyen méltóságteljes, az ünnep szépségét felidéző lesz egy olyan fényjáték, aminek ez a neve. Sutyorgás és bruhaha.Ez az egész 60 ezer eurójába kerül majd az önkormányzatnak, pontosan annyiba, mint a fenyőfa került volna.
BORDEAUX RADIKÁLIS BALOLDALI POLGÁRMESTERE TEHÁT NEM VETTE FIGYELEMBE SEM AZ ELLENZÉK, SEM ANNAK A TÖBB MINT 17 EZER EMBERNEK A KÉRÉSÉT SEM, AKIK PETÍCIÓBAN KÖVETELTÉK A HAGYOMÁNYOS KARÁCSONYFA-ÁLLÍTÁST. 
  Az iskolák ugyan kapnak majd fenyőgallyakat, amelyeket aztán az önkormányzat gondosan be fog gyűjteni az ünnepek után, de idén nem lesz fa Bordeaux főterén. Az ide szánt 19 méter magas fenyőnek azonban sikerült gazdát találni, egy szomszédos megye városában állítják föl, az „erdészeti tevékenység védelme" címszóval.A „Les Valeurs Actuelles" hetilapban megjelent íráshoz több száz komment érkezett, kivétel nélkül elítélik a baloldali radikális polgármester döntését. Többen attól félnek, hogy a következő lépés a templom mecsetté alakítása lesz, vagy a Korán igéit fogják kivetíteni a katedrális falára, de van olyan is, aki „felveszi a kesztyűt" és harcot hirdet a polgármester ellen.
A közelben levő üzletemben hatalmas karácsonyi játékot fogok szervezni. A sorsoláson 114 fenyőfát lehet majd nyerni. Csodás ellentéte lesz ez ezeknek a zöldre festett vöröseknek (azaz a zöldpárti színekbe bújt kommunistáknak), akik mindent megtesznek azért, hogy leromboljanak bennünket. Karácsony táján tegyük jól láthatóvá fenyőfáinkat és betlehemi jászolunkat. Hívő vagy nem hívő, mindegy, ezt a hitbéli kérdést hatalmas ellenállássá kell átalakítani. Éljenek a fenyők!
 - írja a boltos, mások pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy egy ilyen fényjáték rengeteg áramot és energiát fogyaszt, ez pedig egyáltalán nem környezetbarát. Dehát azt mindenki pontosan tudja: a szélsőbaloldali polgármester nem a környezetet védte, és nem spórolni akart, amikor a hagyomány, a családi értékek ellen harcot indított.Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató