Politico: Merkel éveken át csak nézte, miként bontja le a demokráciát Orbán és Kaczynski

A német kancellár nem lépett fel időben, hogy megfékezze a tekintélyelvű magyar és lengyel vezetést – vetette Angela Merkel német kancellár szemére a Politico, amelynek cikkét a Hvg360 szemlézte, amit pénzért lehet a szennyoldalon elolvasni.

A lap szerint a német kancellárt ugyan dicséret illeti, amiért kiutat talált a zsákutcából, de elsősorban őt terheli a felelősség, amiért egyáltalán kialakulhattak ilyen állapotok. Éveken át csak nézte, miként bontja le a demokráciát Orbán és Kaczynski. Mindkettő úgy vette Berlin tétlenségét, hogy az csendes beleegyezést jelent, így azután nem sok okuk volt, hogy visszafogják tekintélyelvű politikájukat. A Politico szerint mire kiderült, hogy mekkora is a baj, ideértve a független sajtó és bíróságok aláásását, valamint a kisebbségi jogok szűkítését, már nem lehetett orvosolni a gondot a Merkel által annyira szeretett, színfalak mögötti diplomáciával.

Az enyhekezű bánásmód következik a német üzleti érdekekből, az évtizedek során kifejlődött szoros egymásrautaltságból. Kelet-Európa mára a nagy német cégek műhelye lett és ezt a politikusok nem hagyhatják számításon kívül. Olyan erőpróba ez, amit Merkel igyekszik kibekkelni. Így bármiként is dönt az EPP a magyar párt tagságáról, a Fidesz és a PiS várhatóan továbbra is átgázol a jogállamon. Németország válaszul változatlanul tiltakozik, de ettől még jó üzleteket bonyolít le a régióban – véli a cikk.

Check Also

Bevándorlók vadásznak rendőrökre a francia külvárosokban

Passzióból rendőröket hívnak ki a francia nagyvárosok bevándorló negyedéből fiatalok, hogy aztán ha a rendőrök …