Brüsszelben kicsit fura módon ünnepelték meg Beethoven 250. születésnapját

Beethoven fekete volt? Bármely normális társadalomban a válasz nem lenne, de már nem normális társadalomban élünk – írja az RT.com.

Joseph Haydn és Wolfgang Amadeus Mozart mellett Beethovent tartják a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának.

Ludwig van Beethoven 250. születésnapja csütörtökön volt, és a Brüsszeli Képzőművészeti Központ érdekes módon ünnepelte az ikonikus zeneszerzőt: Terry Adkins művész 2004-es „Synapse” című művét mutatták be, amely Beethoven morcos arculatát ábrázolja. Láthatóan egy fiatal, fekete férfiként…

Nos, igen. Beethoven nem volt fekete.

A németországi Bonnban született, flamand szülőktől. Az 1770-ben született zeneszerző minden bizonnyal olyan fehér volt, mint a hó. Egy 1814-es Beethoven-rézkarc azonban sötét színnel ábrázolja, és egy mór ősről szóló pletykák táplálták a találgatásokat, miszerint ha Beethoven nem volt teljesen fekete, akkor kevésbé lehetett fehér, mint azt korábban gondolták.

Persze az Egyesült Államokban néhány polgárjogi aktivista meglovagolta a témát “Beethoven ugyanolyan fekete volt, mint te meg én” – mondta Stokely Carmichael a hatvanas években Seattle-ben egy rendezvényen -, de ezt nem mondják el nekünk. A Rolling Stone magazin 1969-ben még egy történetet is kreált, amelyben kijelentették: „Beethoven fekete és büszke volt!”

 

 

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu

Kövess a Telegramon, Vk-n vagy a Twitteren!

T.me/bedezsolt  |  Vk.com/bedezsolti  |  Twitter.com/BedeZsolt2

Check Also

Conte távozását követelik az olasz parlamentben

Az olasz kormányfő korábban bejelentette, hogy nem készül lemondásra. Az országnak okozott kárnak nevezte a …