Biden élő tévéadásban adatta be magának a vakcinát

A csalással megválasztott Biden az elsők között és nagy nyilvánosság előtt kapta meg a védőoltást, hogy meggyőzze az amerikai közvéleményt az oltóanyag biztonságosságáról.

Delaware-i otthonától nem messze, egy newarki kórházban adatta be magának a Pfizer és a BioNTech közös oltóanyagát Joe Biden. Felesége, Jill Biden órákkal korábban tette meg ezt.

Álmatag Joe az élő közvetítésben dicsérte Donald Trump elnököt amiatt, hogy a vakcina szétosztásáig sikeresen eljutott az ország, de hozzátette, hogy maga a szétosztás is időigényes lesz, és az amerikaiaknak továbbra is szigorúan be kell tartaniuk a járványügyi szabályokat, korlátozásokat.

Sok kormányzati tisztségviselő is az elsők között van az országban, aki megkapja vagy már meg is kapta az oltást. Ők is nyilvánosan tették, hogy a vakcina minél szélesebb körű beadatására buzdítsák az amerikaiakat, demonstrálják biztonságosságát.

Trump még csak konzultál orvosaival arról, hogy mikor adassa be magának az oltást – közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az elnök azért sem az elsők között akar lenni, mert elsőbbséget akar adni a legkiszolgáltatottabbaknak.

Trump októberben már elkapta a koronavírust, kórházban is volt miatta, és többféle gyógyszerrel kezelték, köztük egy kísérleti antitestkészítménnyel és remdesivirrel.

Meggyőződése szerint az antitestkészítménynek köszönheti gyors felépülését. Az amerikai közegészségügyi és járványügyi hivatal ajánlása szerint azonban annak, akit ilyennel kezelnek, 90 napig nem szabad beadni a vakcinát, nehogy a két szer kölcsönhatásba kerüljön egymással. Más szakértők viszont azt ajánlották az elnöknek, hogy haladéktalanul oltassa be magát.

Forrás: HVG nyomán

Check Also

Conte távozását követelik az olasz parlamentben

Az olasz kormányfő korábban bejelentette, hogy nem készül lemondásra. Az országnak okozott kárnak nevezte a …