2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Újabb részletek a moslékkoalícióról: első körben minden párt a saját jelöltjeit világítja át

Átvilágítással szűrnék ki az ellenzéki összefogás pártjai azon jelöltjeiket, akik részt vettek korrupciós ügyekben, vagy összejátszanak a Fidesszel. Többek között ez is szerepel abban a 13 pontból álló közleményben, amit a Gyurcsány Ferenc hozott nyilvánosságra. A kormány szerint az elvtelenség koalíciója jött létre, ami hatalmat és pénzt akar, az ország kormányzására viszont alkalmatlan.

Közösségi oldalán osztotta meg az ellenzék vezére, Gyurcsány Ferenc, hogy mit jelent valójában a moslékkoalíció által vasárnap bejelentett összefogás. Elképzeléseiket 13 pontban fogalmazták meg."106 egyéni választókörzetben közös ellenzéki jelöltek fognak indulni, közös lesz a miniszterelnök-jelölt. Az ő személye illetve a képviselő jelöltek kiléte előválasztáson el fog dőlni legkésőbb jövő év október 23-ig" - mondta Jakab Péter, a baloldali Jobbik elnöke. Deklarálták azt is, hogy elutasítják az olyan képviselőjelöltek támogatását, akik korrupciós ügyekben vettek részt, törvényt sértettek vagy elvtelenül összejátszanak a Fidesszel.
"Viccként értékelhető, viccnek egyébként nem is rossz. A magyar politikai legkorruptabb figurája Gyurcsány Ferenc, aki pártállami kapcsolatait latba vetve a rendszerváltoztatást követően lett a rablóprivatizáció következtében multimilliárdos"
- fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Momentum elnökségi tagja azt mondta: az összeférhetetlenségről szóló pont konkrét megvalósításról még tárgyalnak a pártok. "De abban már megegyezés van, hogy lesz egy átvilágítási rendszer. Első körben minden párt a saját jelöltjeit térképezi fel és világítja át, majd a hat párt közösen tekinti át a jelölteket" - jelentette ki Tóth Endre. A megállapodás szerint véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének, és megteremtik a feltételeit, hogy a NER korrupciós cselekményeinek elkövetői a független igazságszolgáltatás előtt feleljenek tetteikért. "Az európai uniós csalás elleni hivatal, az Olaf által megállapított esetekben ilyenkor a helyi ügyészség azonnal nyomozást indít el, hogyha annak az élén nem egy Fideszes párt katona áll" - mondta Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hogy melyik hivatal fogja ezeket az ügyeket kivizsgálni, illetve hogy a múltbeli cselekményeket miként kérik számon, erről egyik párt sem nyilatkozott. Abban viszont nagy egyetértés van, hogy az idősek méltányos nyugdíjba részesüljenek. "Egy jóval méltányosabb nyugdíjrendszer kell, és az sem elfogadható, hogy a nyugdíjasok egy része 50 000 Forint alatti nyugdíjat kap" - hangsúlyozta a DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely. A közös közleményt a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd írta alá. Gulyás Gergely szerint – idézzük – „itt politikai elvet félretéve jött létre egy olyan koalíció, ami hatalmat és pénzt ugyan akar, de az ország kormányzására nyilván alkalmatlan.”Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató