Vergődés: Enyedi Ildikó és további 21 SZFE-s oktató lépett vissza az osztályindítástól

Az oktatás szabadságának megvonása miatt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) huszonkét oktatója lépett vissza attól, hogy a következő tanévben osztályt indítson az intézményben. Az érintettek erről kedden közleményben tájékoztatták az MTI-t. A tájékoztatás szerint december 20-ig, a felvi.hu megnyitásáig kellett volna tárgyalásokat kezdenie az alapítói jogokkal rendelkező Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az egyetem oktatói karát teljes jogúan képviselő Minőségmenedzsment Tanáccsal, a HÖK-kel és fenntartóval a szenátus jogkörének visszaállításáról, a rektori pályázat kiírásáról. Ez volt az SZFE érintett tanárainak a feltétele, hogy új osztályokat indítsanak a következő tanévben.

Mint írják, december 20-ig, a határidő lejártáig előrelépés nem történt ebben az ügyben. Az SZFE érintett oktatói nem kaptak választ sem az osztályindításokkal kapcsolatos állásfoglalásukra, sem a Palkovics László miniszternek küldött levelükre.

A visszalépő oktatók között van mások mellett Bodó Viktor, Gigor Attila, Rácz Attila, Szamosi Zsófia, Mátyássy Áron, Lemhényi Réka és Enyedi Ildikó. A visszalépők arra hivatkoztak, hogy a jelenlegi vezetéssel nem látják szakmailag elfogadhatónak és biztosítottnak az oktatás feltételeit, úgy vélik, az egyetemi autonómia hiányában nem tudják megfelelően képviselni a hallgatók jogait és érdekeit. Azt írták, hogy egyáltalán nem látják biztosítottnak a tanulás és az oktatás szabadságát.

A közlemény szerint az SZFE Színházművészeti Intézete, Film- és Médiaintézete, valamint Elméleti és Művészetközvetítő Intézetének tanári kara novemberben határozta meg a 2021/22-es tanévben induló képzéseket és akkor kérte fel az érintett oktatókat az induló képzések egy részének szakmai vezetésére.

Forrás: MTI

Check Also

Újabb részletek a moslékkoalícióról: első körben minden párt a saját jelöltjeit világítja át

Átvilágítással szűrnék ki az ellenzéki összefogás pártjai azon jelöltjeiket, akik részt vettek korrupciós ügyekben, vagy …