2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Visít a Süddeutsche Zeitung: Orbán nem akar békét

A német lap szerint hiába ítélte el a múlt héten az Európai Néppárt frakciója a Fidesz politikáját, a magyar miniszterelnök tovább provokál egy friss interjúban - írja a "független" HVG a fizetős cikkében.A Süddeutsche Zeitung egy, a Die Weltnek adott Orbán-interjú alapján írja, azt, hogy a magyar miniszterelnök támadja Webert, ugyanakkor áradozik Merkelről és Von der Leyenről. Látni való, hogy nem szeretné, ha nyugvópontra jutnának a dologgal. Az EPP-nek ugyanakkor az a baja az EU elleni magyar támadásokkal, hogy azok nem egyeztethetőek össze a pártcsalád alapfelfogásával és ugyanez vonatkozik a magyar kormánypárt által vallott értékekre is.Márpedig a Fidesznek Orbán az elnöke és ő már ott tart, hogy a Szovjetunióval említi egy lapon az uniót. A Néppárt strasbourgi csoportjának vezetőjét pedig azzal vádolja, miután az szóvá tette a jogállam lebontását és a független sajtó megrendszabályozását, hogy Weber megsértette a magyar népet.
“Itt mindenki azt kérdezte: miféle ember az ilyen? Másodrangú európaiaknak tart bennünket? Ez az ügy nem rólam szólt, hanem a magyar nép sértegetéséről. Elvesztettük a bizalmat benne”
– mondta Orbán Viktor a bukott Weberről. Dennis Radtke, az egyetlen olyan CDU-s európai képviselő, aki nyíltan a Fidesz kizárása mellett foglalt állást, tipikusnak tartja Orbán megnyilatkozását. Mint mondja, az olyan, mintha egyenesen a tekintélyelvű politikusok tankönyvéből vették volna. Az összeállítás felidézi: pár napja csupán a német kancellári hivatal, illetve a Kereszténydemokrata Unió központjának ellenállásán múlt, hogy nem tették ki a strasbourgi képviselőcsoportból Deutsch Tamást, amiért az gestapós és ávós módszerekkel vádolta meg Webert. Holott Szijjártó Péter már tisztázta: minket a Néppártból kizárni egészen biztos, hogy nem fognak. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató