2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Republikon: Október óta már 4 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is megelőzné az összesített ellenzék a kormánypártokat a decemberi pártpreferencia adatok szerint.

Továbbra is fölényes Fidesz-KDNP vezető helye a lakosság körében, de folyamatosan veszít támogatottságából – derül ki a Republikon Intézet decemberi pártpreferencia-kutatásából. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, őket követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t egyaránt 6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra is 1 százalék szavazna. A Republikon reprezentatív vizsgálata értelmében decemberben a népesség egyharmada továbbra is bizonytalan pártpreferenciáját illetően. A biztos pártválasztók körében ugyanakkor már 46 százalékot értek el a kormánypártok. A DK 15 százalékon áll, a Momentum 14 százalékot ért el decemberben. A Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el ebben a hónapban. A teljes népesség körében továbbra is látható az a körülbelüli egyharmad-egyharmad-egyharmad felosztás, mely a kormánypárti szavazók (30 százalék), az ellenzéki szavazók (37 százalék) és a bizonytalanok (33 százalék) között rajzolódik ki. Az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) eredményeit összesítve látható, hogy mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében megelőzik a Fidesz-KDNP-t.
A teljes népesség körében 35 százalékot érnének el együtt, szemben a Fidesz-KDNP 30 százalékával, a pártválasztók körében pedig 50 százalékos eredményük áll szemben a kormánypártok 46 százalékával.
Összességében ráadásul az olvasható ki az adatokból, hogy a Fidesz-KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, október óta 4 százalékpontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. A jelentős csökkenésben a Republikon elemzése szerint ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, de már az európai uniós költségvetési vétóval kapcsolatban fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő, belső fideszes és nemzetközi botrányok (Szájer-ügy, Demeter Szilárd és Deutsch Tamás megnyilatkozásai). Ezzel együtt az ellenzéki térfélen továbbra sem látható jelentős változás, a DK rendelkezik a legnagyobb arányú támogatottsággal, tőlük csak kicsivel marad el a Momentum eredménye. A választói hajlandóság valamivel nőtt az elmúlt hónapban, míg novemberben a választókorú lakosság – illetve a megkérdezettek – 68 százaléka válaszolt úgy, hogy elmenne szavazni, decemberben már 72 százalék ígérte biztosra voksolási szándékát.
  A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, 2020. december 8-15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató