2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Előjött Bokros is: a járvány elleni védekezés örve alatt tömi a kormány az oligarchák zsebeit

Ki is az a Bokros Lajos? Az első Csomag-ember. A Horn-kormány pénzügyminisztere.Huszonöt évvel ezelőtt a Horn-kormány pénzügyminisztere ismertette azt a gazdasági megszorítócsomagot, amely országos felháborodást váltott ki, visszavetette a lakosság életszínvonalát. Az ultra-liberális média által a mai napig elfogultan dicsért megszorító csomag, amely Bokros Lajos, akkori pénzügyminiszter nevével kapcsolódott össze. Gazdag László, a Pécsi Tudomány Egyetem docense rámutatott, hogy az egyensúly rövid távú helyreállítása áremelésekkel (az infláció fokozásával) történt, ami a kamatszint növelése révén többszörösére emelte az állam adósságszolgálati terheit, ráadásul több millió embert sújtott az infláció következményeként előálló elszegényedéssel. A Bokros-csomag kártékonyan akadályozta a gazdasági szerkezetváltást, súlyos csapást mért a hazai fogyasztásra és a belső piacra. Magyarország 1994-ben még nem, de a Bokros-csomag után 1996-ban már válságban volt. A Bokros-csomag nem következménye volt, hanem a kiváltó oka lett a magyar gazdaság leromlásának, hosszú ideig tartó pangásának. A privatizáció pedig abban a formában, ahogy végbement a közvagyon intézményesített széthordásának is tekinthető. Az elhibázott gazdaságpolitikai intézmények mögött megtalálhatóak azok az érdekcsoportok, amelyek a rossz döntéseknek a haszonélvezőivé váltak. Ha közelebbről szemügyre vesszük ezeket az érdekcsoportokat, akkor azt is megállapíthatjuk, hogy azoknak a tagjai többnyire egy és ugyanazon rétegből kerültek ki, függetlenül az éppen hatalmon lévő kormánytól. Ez a viszonylag vékony technokrata réteg hasznot húzott a 70-es 80-as évek gazdaság irányításából, majd pedig a rendszerváltást követő privatizáció kedvezményezettje is ő lett. Gazdag László egyenesen büntetőjogi kategóriának tekinti a magyarországi privatizációt. A Bokros Lajos által 1995-ben mesterségesen sokkolóan felpörgetett infláció például egy jól meghatározható spekuláns körnek nagy hasznot hozott. Az a 10 százalékpont, amellyel megnövelte a pénzromlást a hiperinfláció közelébe taszította a forintot. Ez rendkívül lerontotta az államháztartás helyzetét, de erről az ultra-liberálissá vált MSZP valamint a nemzetközi pénzvilág rezidens képviselőien tekinthető SZDSZ ma sem akar tudomást venni. https://www.youtube.com/watch?v=c6pBVSdowOw Ez a Bokros ugat most:
„Magyarországon a válságkezelés legfőbb célja az élősdi és korrupt oligarchia további gazdagodásának elősegítése és a társadalom figyelmének elterelése az igazi bajokról olyan intézkedésekkel, amelyek a kívánatos célok elérése szemszögéből nézve, értelmetlenek, vagy károsak”
Hozzátette:
"a mai válságot az önkényuralom kormánya nem kezeli, pedig egyrészt jóval könnyebb lenne, másrészt világosan tudható, hogy mit kellene tenni, milyen intézkedések hoznának érdemi eredményt”
Azt nyilatkozta Bokros:
Még nem tudhatjuk, hogy a most befejeződő év egészében mekkora lesz a magyar gazdasági teljesítmény visszaesése, de annyi bizonyos, hogy meghaladja a tíz évvel ezelőtti gazdasági és pénzügyi válság nyomán tapasztalt mértéket
Szerinte az ő válságkezelésük hatékonyabb volt:
 Az akkori válság kezelése sok okból jóval nehezebb volt, de eredményes. A mai válságot az önkényuralom kormánya nem kezeli, pedig egyrészt jóval könnyebb lenne, másrészt világosan tudható, hogy mit kellene tenni, milyen intézkedések hoznának érdemi eredményt. Ennek a kormánynak azonban – mint már jeleztem – nem célja a gazdasági válság kezelése. 
Ez a kijelentése meg hab a tortán:
Az IMF, a Világbank és az amerikai kormány 25 évvel ezelőtt segítőkész volt...
Bokros továbbment: A megveszekedett gazdasági nacionalizmust sokan névértéken megveszik, holott nyilvánvaló, hogy a korrupt magyar oligarcha jóval rosszabb tulajdonos, mint a fogyasztó érdekeit éles piaci versenyben szem előtt tartani kénytelen külföldi. A költségvetés, az adófizetők terhére szakmányban történő fosztogatás (a közpénz magánpénzzé alakítása) pedig azért űzhető büntetlenül, mert az oligarchia maga felé hajlította az erre vonatkozó törvényeket (közbeszerzések, közalapítványok), másrészt bekebelezte az ügyészséget, illetve a bíróságok ama részét, amelyik egyáltalán felléphetne a hivatalos kormányzati politika szintjére emelt korrupció ellen. Nem lesz soha felzárkózás, amíg a jogállamot nem építjük újjá.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató