Hivatalba lépett a Kúria új elnöke

Kétharmados többséggel választotta meg az Országgyűlés az új elnököt. Varga Zs. András az Alkotmánybíróságról érkezett a Kúriára.

Január másodikán a Kúria új elnökeként hivatalba lép Varga Zs. András. A szakembert az Országgyűlés – Áder János köztársasági elnök javaslatára – október 19-én kétharmados többséggel kilenc évre választotta meg. A Kúria honlapján megjelent közlésekből az derül ki, hogy az új elnök az elmúlt hónapokban megismerte a bírák véleményét a Kúria múltjáról, jelenéről és jövőjéről, ennek alapján ismerteti majd vezetői elképzeléseit a következő teljes ülésen.

Varga Zs. András az Alkotmánybíróságról (AB) érkezett a Kúriára, az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta meg az AB tagjává. Az Alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatás működéséről, annak összefüggéseiről lapunknak korábban adott interjújában a szakember azt mondta:

a bírói tevékenységnek elvitathatatlan, elvonhatatlan lényege, hogy értelmezi és alkalmazza a jogot.

– S a bíróságok akkor bíróságok, ha függetlenek. Ez a megkülönböztető jegyük – szögezte le Varga Zs. András.

Az alkotmányozásról szólva kifejtette, hogy az nem a jogászok hitbizománya. Úgy vélekedett: az alkotmány értékeket és irányokat jelöl ki, elfogadása után a jogászoknak az a dolguk, hogy válaszokat adjanak a jogalkalmazás kérdéseire, a politikusoknak pedig, hogy döntsenek az újabb jogalkotási feladatokról. Tudományos munkásságát főként az Európa Tanács Velencei Bizottságának magyar tagjaként és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának dékánjaként fejtette ki.

Forrás: Magyar Nemzet

Check Also

Szándékos az időhúzás Czeglédy perében

Fegyelmi eljárás folyik az ügyvédi kamaránál a Demokratikus Koalíció szegedi frakcióvezetője, Binszki József ügyében. A …