2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A párizsi rendőrkapitány Trockijt idézte újévi üdvözlőlapján

Különös módját választotta az újévi üdvözletnek a párizsi rendőrfőkapitány, aki Trockij-idézettel megspékelt üzenetet küldött partnereinek. Azt egyelőre nem tudni, hogy a címzettek között a francia elnök is szerepelt-e, de az bizonyos, hogy a Vörös Hadsereg alapítójának gondolatait számos polgármester és intézményvezető is megkapta.Többen is megrökönyödésüknek adtak hangot, amikor kézhez vették Didier Lallement párizsi rendőrfőkapitány 2021-es, partnereinek (polgármestereknek, újságíróknak, intézményeknek) küldött újévi üdvözlőlapját, melyen az alábbi, Lev Trockij orosz–szovjet politikus-forradalmár, a Vörös Hadsereg alapítójától származó idézet szerepel:
Mély meggyőződésem, hogy közös erőfeszítéseinkkel meg fogjuk teremteni a szükséges rendet, akárhogyan károgjanak is a fekete varjak. Csak tudjátok, és jól eszetekbe véssétek, hogy e nélkül a bukás és a végzet elkerülhetetlen.
A szöveg 1918. április 21-én kelt, a Hadtudományi Írások I. kötetének része. Az idézet azért is meglepő, mert Trockij az oroszországi polgárháború idején a vörösterror intézkedéseinek részese volt, a Vörös Hadsereg alapítója. A Valeurs Actuelles értékelése szerint Lallement 2019. márciusi kinevezése óta „megtestesíti a köztársasági rend helyreállítása érdekében alkalmazott rendőri megtorlásokat”. Néhány hónapja napról napra erősödnek a vele szembeni kritikák. A YouGov-HuffingtonPost közvélemény-kutató 2020. december 7-én publikált felmérése szerint a franciák 41%-a azt szeretné, ha a rendőrfőkapitány távozna posztjáról. Bírálói gyakran követelik menesztését, még Castex miniszterelnök is „a fejét követelte”.A 63 éves Lallement életrajzából még a Wikipedia is kiemeli, hogy a nyolcvanas években a francia szocialista párt radikális szárnya tagjaként tanulmányútra küldik a nicaraguai sandinista forradalmárokhoz, majd a Grand Orient de France szabadkőműves páholyt frekventálja. A L’Opinion c. napilap egy 2020. december 7-i írása egy Lallement-hoz közeli forrást idéz, aki szerint a főkapitánynak „nincsen sem szíve, sem feje, ő csak egy kar”. A témával a Le Parisien c. napilap december 30-i cikke is foglalkozik, kitérve arra, hogy Lallement megosztó személyiség, akinek megszólalásai gyakran vitathatók. Az üdvözlőlap kapcsán a Valeurs Actuelles-en kívül több sajtóorgánum is megdöbbenésének adott hangot kérdezve, „hova lettek a Köztársaság értékei?”Forrás: Pestisracok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató