2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Besz@rás: Magyarországot ismét a vörös zónába sorolta Ukrajna

Az elmúlt napon Ukrajnában ötezer alatti új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak. Az országban december 30-án frissítették az országok zónánkénti besorolását, amelyet az ukrán egészségügyi minisztérium is közzétett a saját weboldalán. Az eddig 45 országot tartalmazó vörös listán jelenleg 49 ország neve szerepel. Felkerült a listára Lengyelország, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is, ahol nemrég a fertőzés egy újabb fajtáját regisztrálták.
A BESOROLÁSNÁL MAGYARORSZÁG TOVÁBBRA IS A VÖRÖS ZÓNÁBAN HELYEZKEDIK EL,
ami azt jelenti, hogy járványügyi szempontból kockázatosnak minősített ország. Akik ilyen besorolású országból érkeznek Ukrajnába, házi karanténba kell vonulniuk, amit csak negatív PCR-teszteredménnyel függeszthetnek fel a határidő letelte előtt – írja az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az MTI beszámolója szerint a hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 4576 esettel 1 074 093-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 123 áldozattal 18 854-re. Eddig 728 865-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így csaknem 1800-zal 326 374-re csökkent.
A LEGTÖBB ÚJ FERTŐZÖTTET, 454-ET, EZÚTTAL A DÉL-UKRAJNAI MIKOLAJIV MEGYÉBŐL JELENTETTÉK.
Kijevben, ami a legfertőzöttebb területnek számít az országon belül, előző nap 370 új fertőzöttet és 21 elhunytat jegyeztek fel – közölte Vitalij Klicsko főpolgármester. Az azonosított fertőzöttek száma a városban meghaladta a 113 ezret, az elhunytaké pedig 1963-ra emelkedett.
Mivel a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcina nem esett át a klinikai vizsgálatok harmadik szakaszán, így nem regisztrálható és nem alkalmazható Ukrajnában
− írta Facebook-oldalán Viktor Ljasko országos tisztifőorvos. Közben az Unian hírügynökség értesülései szerint egy orosz tévéműsorban Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kifejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója közölte, hogy készek átadni Ukrajnának az oltóanyaguk gyártási technológiáját, és készek közreműködni Ukrajnában az AstraZeneca brit gyártóvállat készítménye és a Szputnyik V együttes klinikai vizsgálataiban is.
UKRAJNA FEBRUÁR ELŐTT NEM JUT OLTÓANYAGHOZ,
ekkorra várható ugyanis a Sinovac kínai gyógyszergyártó cégtől vásárolt, több mint 1,9 millió dózis koronavírus-ellenes vakcinaszállítmány első részének megérkezése. A Covax nemzetközi kezdeményezésen keresztül a már megígért ingyenes, 8 millió dózis vakcina első adagja várhatóan márciusban érkezik meg Ukrajnába. A kormány tovább tárgyal az oltóanyag beszerzéséről, mert ez a mennyiség messze nem elegendő a lakosság számára: a több mint 40 millió lakosú országban legalább 20 millió ember beoltását irányozta elő a kormányzat.Forrás: Index
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató