2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Hiába hazudja az ellenzék, hogy vezet, így is fideszes parlamenti többséget hozhatna egy választás

A pártpreferenciákat vizsgáló felmérések átlagát elemző 444.hu szerint, ha most lenne az országgyűlési választás, akkor 57 százalékos parlamenti Fidesz–KDNP-többséget hozna.
A karácsony előtti hetek politikai szenzációja volt, hogy a friss választási közvélemény-kutatásokban a Fideszt megelőzte az ellenzék. Az ezt állító eredmények ugyanakkor nem feltétlenül fedik a valóságot – derül ki a 444.hu-n Miklósi Gábor, a Vox Populi választási kalauz szerzőjének közreműködésével megjelent, a kutatásokat kritikusan vizsgáló cikkből. A közvélemény-kutatók jellemzően előnyös színben tüntetik fel a hozzájuk megrendelőként forduló pártokat – érvel a cikk –, a felmérések eredményeit pedig könnyen lehet befolyásolni módszertani eszközökkel. Így például másképpen alakulnak a válaszok, ha több, és megint máshogy, ha kevesebb lehetőség közül választhatnak a válaszadók, de a kérdések megfogalmazása vagy a kérdés feltevésének ideje és módja is hat az eredményekre. A cikkben végül egy olyan grafikonra vitték fel a különböző közvélemény-kutatók eredményeit, amelyet kiegészítettek a kutatásokban nem publikált adatok megsaccolt értékeivel is. Az így kapott korrigált mozgóátlag közel esett a 2018-as országgyűlési választás, a 2019-es európai parlamenti választás, illetve a szintén 2019-es önkormányzati választás tényleges eredményeihez. E szerint a mindent összesítő grafikon szerint az ellenzéki összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt becsült szavazataránya az összes mandátumszerző szavazatok között pillanatnyilag 49 százalék lenne. Az összes belföldi szavazat között juthat még 5-6 százalék kisebb pártoknak, de ezek aligha jutnának be a parlamentbe, ezért a parlamenti mandátumok elosztásánál figyelmen kívül hagyhatók.
A parlamenti patkót nézve egy 49:51 arányú kormánypárti vezetés a Vox Populi 2019-es májusi szavazatföldrajza alapján 57 százalékos Fidesz–KDNP-többséget jelentene a parlamentben.
      (HVG)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató