2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Tóth Bertalan szerint az még messze van, hogy az új kormány pontosan hogy fog alakulni

Az MSZP társelnöke úgy látja, a bejelentett megállapodással a pártok megkapták portfóliójukat, a programalkotás folyik, de az, hogy a kormányuk hogyan alakul, még messze van.

Tóth Bertalan arról beszélt: a megállapodás lényege, hogy az ellenzéki pártok egy demokratikus jogállamot szeretnének, és helyreállítani a jog uralmát. A politikus szerint a pártvezetők által aláírt dokumentumban - amit a műsorban meg is mutatott - az szerepel, amiben a pártok egyetértenek.
Az előválasztással kapcsolatban azt mondta: ezt a nyilatkozatot minden jelöltnek el kell majd fogadnia, de az, hogy a leendő miniszterelnök-jelölt ebben hogyan jeleníti meg saját értékeit, innováció lehet. Hozzátette: civil szervezetek is elkezdtek a pártokkal együtt dolgozni. Ezeknek a szervezeteknek egy része maga jelentkezik a munkára, de vannak olyanok is, akiket a pártok keresnek meg és kérnek fel.
A sajtótájékoztatón egy-egy sarkalatos ügyet egy-egy párt vezetője mutatott be - Tóth Bertalan szerint ugyanakkor nem kell előreszaladni és ebből kiindulva tárcákat meghatározni, de azt elismerte, hogy vannak ügygazdák, nagyjából abban a "szereposztásban", ahogyan a sajtótájékoztatón látható volt. Hangsúlyozta ugyanakkor: minden közös termék lesz.Az még messze van szerinte, hogy a kormány pontosan hogy fog alakulni. Arra a felvetésre, hogy egy esetleges kormányváltás esetén hogyan lehetne például kétharmados törvényeket megváltoztatni, a politikus úgy fogalmazott: a költségvetés Magyarország második alaptörvénye, amit egyszerű többséggel fogadnak el. Amik a mai dokumentumban le vannak fektetve, szerinte azok ebből megvalósíthatók, ehhez nem kell kétharmad. A jelenlegi kormány által kinevezett tisztségviselők - mint például a jegybankelnök vagy a legfőbb ügyész - évekre felhatalmazást kaptak, ez egy esetleges kormányváltás esetén sem változik. Tóth Bertalan rámutatott: a társadalmi béke megteremtése az első pontja a megállapodásnak, ezért bízik benne, hogy ahogy most a Fidesz a társadalmi felhatalmazására hivatkozik, úgy elfogadja majd azt is, ha a választók 2022-ben máshogy döntenek. Ehhez a döntéshez szerinte a másik politikai rendszerben azoknak, akik most tisztséget viselnek, alkalmazkodniuk kell.Forrás: ATV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató