Cseh Katalin szerelme szerint az amerikai törvényhozás ostroma megmutatta, miért kell leszámolnunk az orbánizmussal

A földrengés szakértő ismét megnyilvánult a közösségi oldalon.

Az idegen érdekeket kiszolgáló kamupolitikus szerint, ha nem tanulunk a szerdai eseményekből, akkor sajnos megvan az esélye, hogy hazánkban is hasonló jelenetek fognak lejátszódni.

„Édesanyám egy autó csomagtartójában disszidált az elnyomó kommunista rendszer elől. Nincstelen menekültként érkezett az Egyesült Államokba, ahol befogadásra talált, új életet kezdett, és számára addig ismeretlen egyéni szabadságokat, polgári jogokat élvezhetett.

Én már ott születtem, ezért mindig egyaránt büszke voltam magyar és amerikai identitásomra. Hiszek Amerika ígéretében és alapító elveiben. Abban, hogy minden ember egyenlőnek teremtetett,  joga van az élethez, a szabadsághoz, valamint a boldogságra való törekvéshez. Hiszem, hogy egy kormány törvényes hatalma a kormányzottak beleegyezésén nyugszik. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a békés és demokratikus hatalomátadás egy elvesztett választás után.

Való igaz a kritika, hogy a fenti elvek nem mindig érvényesültek teljesen az amerikai történelem során. Ettől még folyamatosan törekedni kell a megvalósításukra, a biztosításukra. Az Egyesült Államok mindig példát mutatott és mindig is példát kell mutatnia a világnak az autokráciakkal szemben. Viszont a szerdai történések megmutatták, hogy ez az amúgy erős, a diktatúrákkal szemben kategórikusan fellépő amerikai demokrácia is milyen mély válságba tudott kerülni az elmúlt években, egy rossz vezetés alatt.

Nekünk, magyaroknak is nagyon fontos levonni a tanulságokat. Fontos, mert ugyanaz a mérgező és végtelenül káros politika, a populizmus, vezette ide Amerikát, amiben mi, magyarok is évek óta élünk. A gyűlöletkeltésen, a hazugságokon, a tömegek elvtelen manipulációján és a társadalom megosztásán alapuló politika foglyul ejti országunkat. Ha nem tanulunk a szerdai eseményekből, akkor sajnos megvan az esélye, hogy hazánkban is hasonló jelenetek fognak lejátszódni.

A világ józanabb része szörnyülködve fogadta a szerdai képeket, de ha jobban belegondolunk, 2022-ben Orbán Viktortól, a populizmus nagymesterétől sem várhatunk sokkal jobbat. Fel kell vennünk a harcot a populizmussal: két hét múlva véget ér a trumpizmus, de itthon az orbánizmus további veszélyt jelent a társadalomra. 2022-ben, amikor az együttműködő ellenzék demokratikus úton megnyeri a választásokat, ne ringassuk magunkat naiv álmokba.”

 

Check Also

Karókkal esett egymásnak a kiccsalád, ketten életveszélyesen megsérültek

Két férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, miután összeverekedett tíz ember Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén …