Dráma: A NAV indíthat nyomozást Jakab Péterék zavaros pénzügyei miatt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálódik a Jobbik zavaros gazdálkodása ügyében, amelyre decemberben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hívta fel a figyelmet, majd egy magánszemély költségvetési csalás miatt feljelentést tett  – tudta meg a PestiSrácok.hu. Az ÁSZ szerint Jakab Péter pártjának pénzügyei az elmúlt években nem voltak átláthatóak. A NAV mindezek mellett a Momentummal kapcsolatban több százmilliós adócsalás gyanújával is nyomozást folytat, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) ügyében is zajlik eljárás, a Gyurcsány-párt számvitel rendjének megsértése miatt került a hatóságok célkeresztjébe.

Ahogy arról decemberben portálunk is beszámolt, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint saját tagságát és a közvéleményt is megtévesztette a Jobbik Magyarországért Mozgalom, mivel a párt gazdálkodása 2017-ben és 2018-ban sem volt átlátható és elszámoltatható. Az ÁSZ közölte: a Jobbik az említett években több, mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról.

Hozzátették: a most lezárt ellenőrzés során feltárt gazdálkodási szabálytalanságok 2005 óta visszatérően jelen vannak a párt gazdálkodásában.

ÁSZ: A JOBBIK SAJÁT TAGSÁGA ELŐTT SEM VOLT ÁTLÁTHATÓ

Hangsúlyozták, a “radikális” párt 2017-ben 475,8 millió forint, míg 2018-ban 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, de

a párt nem igazolta a könyvelésébe bejegyzett adatok valódiságát és nem biztosította annak ellenőrizhetőségét, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg

– állapította meg a számvevőszék, hozzátéve, hogy

a feltárt szabálytalanságok miatt a Jobbik 2017-es és 2018-as pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról. A pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így a Jobbik a gazdálkodásának áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagsága számára sem biztosította. A Jobbik nem tett eleget a közélet tisztaságára vonatkozó alaptörvényi követelménynek és törvényi előírásoknak, így nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. A feltárt jellemző szabálytalanságok 2005 óta visszatérően megjelentek a párt gazdálkodásában.

VIZSGÁLÓDIK A NAV

Az ismert feljelentő, Tényi István az ÁSZ közleménye után fordult a hatóságokhoz, azt kérve, hogy vizsgálják ki az ügyet, mert szerinte az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a költségvetési csalás vétség gyanúja. Ebben a bűncselekményben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékes nyomozni. Tényi a NAV-tól a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte. Úgy tudjuk, a NAV elrendelte a feljelentés-kiegészítést, azaz további adatokat gyűjtenek, amire összesen harminc napjuk van, majd ezután kell dönteniük a nyomozás megindításáról, vagy a feljelentés esetleges elutasításáról.

A MOMENTUM ÉS A DK ÜGYÉBEN MÁR NYOMOZNAK

Megjegyzendő, hogy a NAV már két másik ellenzéki párt gyanús gazdálkodása vonatkozásában nyomozást indított: a Momentum esetében több százmilliós költségvetési csalás gyanújával vizsgálódnak, ám információk szerint egyelőre senkit nem hallgattak ki gyanúsítottként. Ismeretlen tettes ellen zajlik az eljárás a Demokratikus Koalíció (DK) ügyében is, a Gyurcsány-párttal kapcsolatban számvitel rendjének megsértése bűntett gyanújával nyomoznak a NAV munkatársai.

Forrás: Pestisracok.hu

Check Also

Karókkal esett egymásnak a kiccsalád, ketten életveszélyesen megsérültek

Két férfit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba, miután összeverekedett tíz ember Ózdon – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén …