Tíz évet is kaphatnak a capitoliumi behatolók Trump rendelete miatt

Már több mint 90 személyt vettek őrizetbe, az elnök nyáron kiadott rendelete pedig súlyosbíthatja a capitoliumi behatolók büntetését.

Már most eljárások tucatjait indították el a szerdán a washingtoni törvényhozás épületénél történt zavargások ügyében. A washingtoni szövetségi államügyész, Michael Sherwin szerint „minden opció az asztalon van” a behatolók megbüntetésére.

Híradások szerint több mint 90 embert vettek őrizetbe eddig, és további legalább 36 személy után nyomoznak a történtek ügyében. A letartóztatottak közül heten illegálisan tartottak maguknál fegyvert.

A capitoliumi zavargásban négyen vesztették életüket, sajtóhírek szerint két férfi és két nő, utóbbiak egyike Ashli Babbit, az amerikai légierő 35 éves, Trump-támogató veteránja, akit mellkason lőttek a Capitolium épületében.

Jeffrey Rosen, az Egyesült Államok jelenlegi szövetségi főügyésze szerint az elkövetőkre akár 10 év börtön is várhat – amiatt az amerikai szobrokat és emlékműveket védő elnöki rendelet miatt, amit Donald Trump 2020 júniusában adott ki az akkori zavargások nyomán.

„Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy a kormányzatunk és a jogrend elleni támadásért felelős személyek teljes mértékben feleljenek tetteikért a jog alapján” – fogalmazott a szövetségi főügyész.

Forrás: Mandiner

Check Also

Külső fenyegetés miatt lezárták a Capitoliumot – Videók

Lezárták helyi idő szerint hétfőn délelőtt a Capitoliumot egy külső biztonsági fenyegetés miatt, írja a BBC nyomán …