2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A svéd kormány megszavaztatta magának a rendkívüli jogköröket

Mint márciusban kiderült, ha mi csináljuk, az egyenlő Hitlerrel, ha svédek csinálják, az követendő példa.A jogszabály vasárnap lép életbe, és felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleti úton lényegében bármit bezárathasson, felfüggeszthesse a tömegközlekedést, valamint a nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályokat megsértőket büntethesse. Ezzel egyébként természetesen semmi probléma sincs, de őket valószínűleg nem fogja Brüsszel úgy támadni, mint minket márciusban, mikor beszüntettük a parlament működését, ugye. Azóta se működik.
A legszebb az egészben, hogy határidő nélkül léptették életbe a rendkívüli jogrendet.
Stefan Löfven svéd miniszterelnök a döntést követően néhány órával közölte: a kormány egyelőre nem döntött üzletek bezárásáról, de kész arra, hogy így cselekedjen. Hozzátette: a nyilvános összejöveteleken legfeljebb nyolc ember gyűlhet össze egyszerre. Ugyanezen a sajtótájékoztatón felszólalva Lena Hallengren svéd egészségügyi és szociális ügyi miniszter elmondta: a jogszabály által kötelezett üzleteknek és egyéb helyiségeknek biztosítaniuk kell, hogy egyetlen vásárló se tartózkodjon a másik közelében legalább 10 négyzetméteres körzetben. A szabályok betartatásáért a megyei adminisztrációs testületek felelnek, és jogsértés esetén pénzbüntetéseket róhatnak ki. A törvény a tervek szerint szeptember végéig lesz érvényben. A kormánynak ezenkívül értesítenie is kell a parlamentet a lezárásokról egy héten belül.
A 10,3 millió lakosú Svédországban eddig mintegy 490 ezer koronavírus-fertőzöttet jegyeztek fel, ami lényegesen nagyobb a többi skandináv országban feljegyzett esetszámokhoz képest.
Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató