2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Szervezett provokáció volt a Capitolium ostroma

Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint a szerdai akció Donald Trump lejáratására irányult.A HírTv a Kossuth Rádió nyomán kiemelte, azt akarják elérni, hogy a világ úgy emlékezzen a leköszönő elnökre, mint akinek halálos áldozattal is járt a hatalom átadása.
A washingtoni események kapcsán már több mint 100 ember vettek őrizetbe.
Szakértők szerint a haláleseteket meg lehetett volna akadályozni, mivel a rendőrségnek elegendő információja volt ahhoz, hogy megfékezze a washingtoni tragédiát.
A Pentagon ugyanis napokkal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, amit az elhárított.
Már több mint 100 ember vettek őrizetbe a washingtoni események kapcsán. Legalább 13 embert vádolnak garázdasággal, és 40 embert kisebb mértékű törvénysértésekkel. Letartóztatták azt a QAnon Sámánt is, aki a tüntetőkkel együtt tört be az amerikai törvényhozás épületébe. A floridai férfit azzal vádolják, hogy törvényes felhatalmazás nélkül hatolt be a Capitolium szövetségi területére.
Az FBI 50 ezer dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik segítenek megtalálni az agresszív tüntetőket.
A Capitolium ostroma egy előre kitervelt, jól megszervezett akció volt, azzal a céllal, hogy Trumpot lejárassák – hangsúlyozta.
Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a hatóságok tisztában voltak vele, hogy január 6-án erőszakos tüntetések várhatók, még sem tettek ellene semmit.
A demokraták azonnal Trumpra hárították a felelősséget és a még hivatalban lévő elnök elmozdítását sürgették. Demokrata párti politikusok már hétfőn kezdeményezik alkotmányos felelősségre vonási eljárást Trumppal szemben. Az úgy nevezett impeachment-tel még Joe Biden január 20-i beiktatása előtt végezni akarnak.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató