2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Schiffer az LMP-ről: A DK-Momentum kettős csicskása lett

Schiffer András jogász, LMP egyik alapítója az Spirit FM Viccen kívül műsorában beszélt arról, hogy milyen nehézségekkel lesz kénytelen szembe nézni az ellenzék, ha 2022-ben véletlenül nyer. Ennek oka, hogy Orbán Viktor egy rossz jelenségre rosszal válaszolt, a posztkommunista mélyállam helyére egy másik mélyállamot épített. Az ismert jogász szerint a mélyállam, az az, amikor az államéletben létrejönnek olyan autonóm mozgású struktúrák, amelyek fölött a demokratikusan legitimációval bíró megválasztott testületek, vezetők, mint például kormány, parlament vagy önkormányzatok, nem bírnak befolyással. Ilyenkor érzik azt a politikusok, hogy egy választási győzelem után ugyan kormányra kerülnek, de hatalomra valójában nem. 2002-ben Orbán Viktor is egy ezt így érezhette. Schiffer Andrásnak továbbra is az a meggyőződése, hogy ki kell gyomlálni ezen struktúrákat, ha nem csak a demokrácia illúzióját akarjuk elszenvedni, de nem gondolja, hogy a posztkommunista mélyállamra egy „saját mélyállam” lenne a megoldás. Kétségtelenül Orbán Viktor gondolkozásából fakadóan ez a legegyszerűbb megfejtés, hogy egy ellenerővel szemben egy másik ellenerőt épít. Így azonban 20220-ben, vagy 2026-ban, vagy 2030-ban megnyilvánuló ellentétes választói politikai akarat szintügy nem fér hozzá a valós politikai mozgástérhez.
„Ha ’22-ben kormányváltás van, akkor a monetáris politikától az ügyészségig, nem csak hogy nem fognak hozzáférni a választópolgárok, hanem velük és az új kormánnyal szemben egy ellenséges struktúra lesz”
– érvelt Schiffer András. Arra a kérdésre, hogy az általa alapított Lehet Más a Politika kudarca is az, hogy ez ma így van, Schiffer azt válaszolta, hogy egyrészt nem ő az egyedüli pártalapító, ettől a felvetéstől mindig „agytolulást” kap. Továbbá már milliószor megbánta, hogy Lehet Más a Politika lett a párt neve, sosem gondolta, hogy a politika alkalmasint több ezeréves törvényszerűségein erőszakot lehet tenni, hanem az „An other world is possible” (lehet más a világ) egy a kétezres években indult globalizációkritikus mozgalomnak a mottójából lett származtatva. „Az más kérdés, hogy ez a párt már nyomokban sem emlékeztet az alapításkori önmagára, tulajdonképpen csicskása lett a DK-Momentum kettősnek” – szúrt oda Schiffer a jelenlegi LMP politikájának. A jogász azt is kiemelte, hogy ma már az igazi frontvonalak nem a nemzetállamokon belül, vagy között vannak sokszor, hanem transznacionális tőkeérdekeltségek vívnak háborút alkalmasint nemzetállamokkal. A beszélgetés meghallgatható a Spirit FM oldalán. 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató