2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Fellázadt a Labrisz Egyesület: alkotmánysértő a kormányhivatal döntése, bírósághoz fordulnak

A Labrisz egyesület szerint alkotmánysértő a Meseország Mindenkié című könyvvel kapcsolatos kormányhivatali döntés, ezért bírósághoz fordul - tudatta a civil szervezet közleményben szerdán.

A fogyasztóvédelem megbélyegezné a Meseország Mindenkié című kiadványt, és arra kötelezné a kiadó Labrisz Leszbikus Egyesületet, tüntesse fel a könyvön, hogy a mesék eltérnek a hagyományostól.
Az alaptörvény azonban tiltja a hátrányos megkülönböztetést, ezért az egyesület bírósághoz fordul - írták. Közölték: a fogyasztóvédelem alaptörvény-ellenes határozatát nem hagyják szó nélkül.
Azt várjuk, hogy a bíróság is kimondja: diszkriminatív és alaptörvény-ellenes a marginalizált csoportokat bemutató művek megbélyegzése - áll az egyesület közleményében.Felidézik: Budapest Főváros Kormányhivatala szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat valósul meg, a Labrisz Leszbikus Egyesület megtéveszti a vásárlókat, miután nem tünteti fel a Meseország mindenkié borítóján, hogy abban a "hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésminták" jelennek meg. E tájékoztatás hiányában pedig sérültek a fogyasztók jogai és érdekei a hatóság szerint. Az egyesület emlékeztetett arra is, hogy a hatósági eljárást egy anonim bejelentés indította el, a fogyasztóvédelem azonban nem definiálta, mik is azok a "hagyományos nemi szerepek", amelyektől eltérnének a Meseország Mindenkié szereplőinek viselkedésmintái. Ennek kapcsán a Labrisz arra hív fel mindenkit, hogy az eredeti bejelentő példáját követve jelentsenek be hasonlóan "megtévesztő" meséket - áll az egyesület közleményében. A Labrisz szerint a Meseország Mindenkié kötet meséihez hasonlóan bejelentést lehetne tenni a hatóságnál többek között Vuk, Csipkerózsika, Maugli, Frakk, a TV Maci, Manócska és Mazsola vagy a Hupikék Törpikék miatt is.Forrás: MTI
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató