2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

TikTokon buzdítják egymást az orosz fiatalok a Navalnij melletti tüntetésre

TikTokon buzdítják egymást az orosz libernyákok a szombatra hirdetett ellenzéki tüntetésre Alekszej Navalnij elzárása miatt, írja a Moscow Times. A „Szabad Navalnij” és a „Jan. 23” hashtagekkel feltöltött TikTok-videók eddig több mint 50 millió megtekintést szedtek össze,
ezekben a fiatalok arról beszélnek, akár készek arra is, hogy a hatóságok őket is letartóztassák.
Más videókban az iskolákban kitett Vlagyimir Putyin-portrékat szedik le az osztálytermek falairól, helyére pedig Alekszej Navalnij képét teszik ki.
A tüntetések híre miatt az orosz hatóságok fenyegetni kezdték a szervező fiatalokat, az MTI ugyanis arról ír, hogy az orosz főügyészség és a belügyminisztérium a szombatra meghirdetett demonstrációkat törvényellenesnek tekinti. Nemcsak a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalommal indokolják az „agitátorok” elleni kemény fellépést:
„A Belaruszban és Kirgizisztánban kipróbált politikai technológiák példája alapján nem zárható ki annak lehetősége, hogy a helyzetet a mi országunkban is megpróbálják megingatni”
– mondta Alekszandr Gorovoj belügyminiszter-helyettes. A Telex azt írja, hogy az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) már szerda este figyelmeztette többek között a TikTok és az orosz VKontaktye adminisztrátorait, hogy töröljék a tüntetésre buzdító videókat, Tatárföldön pedig az Oroszországi Nyomozóhatóság egyenesen büntetőeljárást indított. (Tehát fenntartással kell kezelni az információkat) Azonban míg a szövetségi hatóságok a demonstráció ellen agitálnak, Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön bejelentette, hogy pénteken – Navalnij tüntetése előtt egy nappal – az iskolák és a főiskolák visszaállnak a tantermi oktatásra az online üzemmódból. Az ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij Berlinből utazott haza Moszkvába vasárnap este, ahol egyből őrizetbe vették, majd fél nappal később harmincnapos elzárásra ítélték.  
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató