2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az első Gyurcsány-kormány bukott oktatási minisztere is a CEU-hoz igazolt

Egyre-másra gyűlnek az Orbán-kormány bírálói a CEU nemrég alakult intézeténél. Lehetséges, hogy a szervezet a – Gyurcsány-közeli politikusokkal „erősödve” – már a 2022-es választásokra készülődik?
Miután 2020 októberében az Európai Unió Bíróságán lezárult a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos vita, Michael Ignatieff, a CEU rektora bejelentette, hogy a megmaradt budapesti campuson egy új egyetemi intézetet is nyitnak. Ide, a tavaly októberben alapított, budapesti székhelyű Demokrácia Intézethez igazolt Magyar Bálint, az első Gyurcsány-kormány oktatási minisztere, az SZDSZ egykori elnöke is.A  CEU budapesti székhelyű „Demokrácia Intézete” önmeghatározása szerint a demokráciát kutatja: a honlapjukon közzétett tájékoztatás szerint „világszínvonalú kutatással” kívánják támogatni a nyílt társadalom ügyét szerte a világon. Az intézményt Bruszt László szociológus, a CEU volt rektora, valamint Fodor Éva szociológus, a CEU gendertanszékének vezetője irányítja (érdekesség, hogy legközelebbi pódiumbeszélgetésükön például Cseh Katalin, a Momentum uniós képviselője lesz az egyik vendég). Magyar mellett (aki egyébként Horn Gyula, és Medgyessy Péter kormányának is tagja volt)
  • Pető Andrea (baloldali történész, a CEU genderügyi oktatója,
  • Kis János filozófus (volt SZDSZ-elnök),
  • Sajó András (jogtudós), és
  • Bozóki András (Gyurcsány Ferenc volt kulturális minisztere) is „bizonyítási lehetőséget” kapott a CEU intézeténél.
Mindannyian az Orbán-kormány „harcos” bírálói.Soros már korábban is kapcsolatban állt Magyar BálinttalAz Origo szerint  Soros Györgynek „komoly befolyása van egyes politikai pártokra, és 2010 előtt komoly ráhatása volt a baloldali kormányzat döntéseire is.”  Mint írják, az amerikai milliárdos annak idején például Magyar Bálinton keresztül lobbizott egyeteme érdekében, hiszen 2005 márciusában Soros György személyes hangvételű, tegeződő levélben köszönte meg Magyar Bálint (akkori SZDSZ-es oktatási miniszternek!), hogy egyeteme tizenöt éves akkreditációt kapott Magyarországon. Mint a dokumentumból kiderült, ez „Magyar Bálint személyes közreműködése nélkül nem jöhetett volna össze”.
Miután tehát egyre-másra gyűlnek az Orbán-kormány bírálói a CEU új, nemrég alakult Demokrácia Intézeténél, felmerül a kérdés: lehetséges, hogy a szervezet a – Gyurcsány-közeli politikusokkal „erősödve” –  már a 2022-es választásokra készülődik.Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató