2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Publicus: Egyre több kormánypárti szavazó támogatja a tanárok tiltakozását

Tizennégy százalékkal több Fidesz-szavazó támogatja a tanárok tiltakozását, mint alig egy hónappal korábban. A kormánypártra szavazók nagy többsége is fizetésemelést adna a pedagógusoknak – derült ki a Publicus Intézet Népszavánakkészült felméréséből.

A magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív kutatás szerint míg október elején a Fidesz–KDNP-re szavazók csupán 33 százaléka értett egyet a pedagógusok célkitűzéseivel, addig a hónap végére ez a szám 47 százalékra nőtt. Az ellenzéki szavazók közt gyakorlatilag nincs olyan (98 százalék), aki ne értene egyet a pedagógusokkal.

A baloldalhoz köthető intézet friss felmérése szerint a magyarországi felnőtt lakosság körében szinte mindenki hallott már arról, hogy a tanárok engedetlenséggel és sztrájkkal próbálnak hatást gyakorolni a kormányra. A tanárok tiltakozását a felnőtt lakosság 72 százaléka támogatja. A pedagógusok béremeléséről a legnagyobb az egyetértés:

Az ellenzékiek 99 százaléka, a kormánypártiak 76 százaléka szerint szükség lenne arra, hogy a tanárok a jelenleginél magasabb fizetést kapjanak.

Ennek mértékéről viszont már megoszlanak a vélemények. A Publicus felmérése szerint az ellenzéki szavazók 62 százaléka 100 ezer forint feletti összeget adna, a kormánypárti szavazóknak viszont csak a 25 százaléka ért ezzel egyet. 50–100 ezres fizetésemelést ellenzéki és fideszes részről is 21-21 százalék támogatna, de az ellenzékiek 9 százaléka, a kormánypártiak 18 százaléka szerint 30–50 ezer forintos fizetésemelés is elég lenne.

A megkérdezettek 64 százaléka igennel felelt arra a kérdésre is, szükségesnek látja-e, hogy csökkenjenek a tanárok munkaterhei, 24 százalékuk válaszolt egyértelmű nemmel, 12 százalékuk nem akart vagy nem tudott válaszolni erre a kérdésre.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató