2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Publicus: A magyarok többségének nem tetszik, hogy kirúgtak tanárokat

A nagy többség abban is egyetért, hogy a jelenleginél magasabb fizetést érdemelnének a tanárok.

A magyarországi felnőtt lakosság 80 százaléka egyáltalán nem, további 3 százalékuk inkább nem ért egyet azzal, hogy szeptemberben és novemberben összesen 13 pedagógust bocsátottak el fővárosi gimnáziumokból, amiért polgári engedetlenségben vettek részt – derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amelyet a Népszava számára készítettek. A kutatás alapján viszont kiderült az is, hogy hat százalék teljesen egyetértett a kirúgásokkal.

Pártpreferencia szerint a Fidesz-KDNP híveinek 54 százaléka szerint inkább nem kellett volna kirúgni a pedagógusokat, 29 százalékuk viszont inkább egyetért az intézkedéssel. Az ellenzéki szavazóknál 99 százalék azoknak az aránya, akik rossz szemmel nézik a tanárok kirúgását.

A lakosság 12 százaléka a felmérés szerint nem is hallott arról, hogy több tanárt kirúgtak a polgári engedetlenség résztvevői közül. Az iskolai sztrájk és a polgári engedetlenség híre azonban a legtöbbekhez eljutott: a megkérdezettek 98 százaléka jelezte, hogy hallott a tanárok munkabeszüntetéséről.

A két szavazótábor között a pedagógusok béremelésének ügyében is viszonylag nagy az egyetértés: az ellenzékiek 100 százaléka, a kormánypártiak 78 százaléka szerint a jelenleginél magasabb fizetést érdemelnének a tanárok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató