2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Varsó liberális polgármestere megtiltja a lengyeleknek, hogy felvonuljanak a Függetlenség napjának 100. évfordulóján

Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó polgármestere bejelentette, hogy elmarad a vasárnapra tervezett Függetlenség menet.Két okból kifolyólag döntött úgy a polgármester, hogy betiltja a felvonulást: egyrészt a mozgósítható rendőrök alacsony létszámára hivatkozik. Egy folyamatban lévő tüntetések következtében rengeteg rendőr van betegszabadságon, emiatt félő, hogy nem tudnák garantálni a biztonságot. Másfelől, a polgármester asszony úgy véli, Lengyelország és Varsó „már épp eleget szenvedett az agresszív nacionalizmus miatt. A függetlenség százéves évfordulójának nem így kellene kinéznie.” A felvonulás apropóját Lengyelország függetlenségének kivívásának 100. évfordulója nyújtotta. A rendkívül népszerűtlen polgármester azt is elmondta, hogy a döntés meghozatalának hátterében áll az Európai Parlament októberben született határozata is, mely a„neofasiszta” incidensek egyre növekvő számára hívja fel a figyelmet szerte Európában.A bíróságoknak 24 óra áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, van-e a polgármesternek megfelelő jogi hatásköre egy ilyen döntés meghozatalához. A menet egyik szervezője szerint „a ciklikus demonstrációkra” vonatkozó jogi intézmény lefedi ezt az eseményt is, azaz a város polgármesterének nincs joga azt törölni. A Nemzeti Mozgalom párt alelnöke, Krzysztof Bosak, aki egyben a menet egyik szervezője azt nyilatkozta az Onet-nek, hogy
„a döntés ellenére megtartják a felvonulást.”
„A döntés jogtalan; pusztán egy arra irányuló kísérlet, hogy destabilizálják a tevékenységünket” – mondta Bosak. „Tegnap Wrocław, ma Varsó” – tette hozzá. Jack Posobiec, lengyel-amerikai újságíró a következő véleményen van:
“Ha ez a globalista polgármester azt hiszi, hogy meg tud akadályozni 200 000 lengyelt abban, hogy felvonulással ünnepeljék függetlenségüknek kivívásának 100. évfordulóját, akkor bizonyára megfeledkezett arról, hogy miért harcoltak őseink. De nem probléma, elmondtam a lengyeleknek, hogy akkor nem lesz menet, hanem ehelyett többezer fős karavánként fogunk felvonulni. Azt biztos imádni fogja”
– tette hozzá szarkasztikusan.Geib Hajnalka - www.vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató