2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.06
USD : 361.45
Időjárás ikon17°14°

Hadat üzentek a sárgamellényesek - szombaton kilenc várost fognak blokád alá helyezni

Mindkét oldal készül a holnapi tüntetésekre. A sárgamellényesek immáron a 19. héten fognak tiltakozni Emmanuel Macron ellen, aki ezúttal a terrorelhárító csapatokat is az utcára akarja küldeni.

Múlt szombaton elszabadult a pokol, bankokat, éttermeket és több üzletet is felgyújtottak a sárgamellényes tüntetők. A hétvégén az úgynevezett ACTE19.-re készülnek, azaz a 19. heti demonstrációra.

A múlt héten egy EU-s zászlót is bedobtak a lángok közé a tiltakozók:

A kormány is készül a holnapi eseményekre:

Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn menesztette Michel Delpuech párizsi rendőrfőnököt és jelezte: azokon a helyeken, ahol a sárgamellényesek randalíroztak betiltják a további tüntetéseket. Külön megnevezte a párizsi Champs-Élysées sugárutat, a bordeaux-i Pey-Berland teret és a toulouse-i Capitole teret.

A kormány bejelentette, hogy az Őrszem fedőnevű terrorelhárítási művelet keretében járőröző katonákat fokozottan mozgósítják, a francia kormány- és elitellenes sárga mellényes tüntetők következő megmozdulásain a hatósági épületek védelmére, valamint más „meghatározott pontokon” – jelezte szerdán a francia kormány.

A dél-franciaországi Nizzában is megmozdulások várhatóak, mivel vasárnap Macron a kínai elnököt fogadja.

A tiltott demonstrációban való részvételért járó bírságot 38-ról 135 euróra emelték.

A rendőrség fel lesz szerelve a GLI F4 gránátokkal, könnygázzal, illetve hangzással sokkoló gránátokkal, valamint a Flash Ball tömegoszlatásra szolgáló fegyverek erőteljesebb lőszerével.

A francia rendőrfőnököket elmarasztalták, mert nem tudtak megfelelően reagálni a szombati Champs-Elysées-en kitört erőszakra, amikor a feketébe öltözött anarchisták (Black Block) kiraboltak és felgyújtottak üzleteket.

Ezen a szombaton közel 5000 rendőrtisztet fognak kivezényelni a francia fővárosba a terrorizmus elleni katonákkal együtt.

"Az erőszak felemelkedett, válaszunknak szilárdnak kell lennie"

- mondta Christophe Castaner, a francia belügyminiszter.

A francia kormány szerdán este bejelentette, hogy a francia „terrorellenes katonák” szombaton szolgálnak majd a következő „sárga mellényes” tiltakozáson, így felszabadítják a rendőröket, hogy összpontosíthassanak a tömeg irányítására.
A csapatokat szombaton fogják kiküldeni a francia fővárosba, hogy segítsék a nyilvános épületek védelmét, lehetővé téve a rendőrség számára, hogy a „sárga mellényes” tüntetőkkel foglalkozzon Párizsban és más városokban az esetleges erőszakos események közben.
Hogyan készülnek a sárgamellényesek?
A francia kormány által bevezetett intézkedések csak tovább borzolják a „sárga mellényesek” idegeit. Szó szerint hadat üzent nekik Macron.
Szombaton számos városban várhatóak megmozdulások, a francia fővárosban is terveznek tiltakozásokat. Két Facebook-csoport hívja fel a mozgalom tagjainak figyelmét, hogy találkozzanak Trocadéro-ban, Párizs 16. kerületében.
Nizza, Toulouse, Bordeaux, Metz, Lyon, Montpellier, Strasbourg, Lyon, La Rochelle és Guéret városa is csatlakozott a sárgamellényes tüntetéshez.
Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató